Kommunernes økologiske frontløber

Albertslund er langt fremme på den økologiske front
15. MAR 2010 15.15

ALBERTSLUND: Albertslund Kommune har i mange år prioriteret økologisk kost højt i de kommunale køkkener - ikke mindst i daginstitutionerne. Med en samlet økologiprocent på 79 pct. - og hele 96 pct. i daginstitutionerne - er Albertslund den kommune i landet, der er længst på økologiområdet.

Allerede i 1995 begyndte Albertslund Kommune at arbejde for økologisk kost i daginstitutionerne, men til forskel fra mange andre kommuner, er det ikke kun kommunens børn, der får glæde af god og varieret økologisk kost. Også kommunens unge, ældre og ansatte får i dag mad, der i høj grad er økologisk. Albertslund har fx både en skolebod og en rådhuskantine, der er tæt på 100 pct. økologisk.

Årsagen til det økologiske fokus kan hentes i den politiske prioritering af børn og miljø og kommunens erklærede mål om at bidrage til en bæredygtig udvikling.

'Økologi er uforholdsmæssigt dyrt.'

Sådan lyder forklaringen ofte fra institutioner, der fravælger den økologiske løsning, men forklaringen bliver gjort til skamme i Albertslund. Kommunens høje økologiprocent er opnået uden ekstra kostbevillinger og fastholdes i dag, ved at kompetente køkkenmedarbejdere løfter opgaven helhjertet - med fleksibiltet, grundig planlægning, netværk og madlavning fra bunden.

En del af de økologiske råvarer kommer fra kommunens Projekt Økogrønt, der er et aktiveringsprojekt inden for økologisk gartneri. Også det kommunale økologiske landbrug Toftegården leverer råvarer til de mange institutioner i kommunen.

Økologi - i alles interesse
Frokostmenuen i Børnehuset Vejrmøllen i Albertslund står på alt fra laks glaseret med dijonsennep og farin over ungarsk gullaschsuppe og forloren hare til rugbrød og risengrød. Til gengæld får de omkring 45 børn på 0-6 år hverken taskelunken leverpostej, chokolademadder eller spegepølse med ristede løg og remoulade til frokost. Sådan har det været siden 1973 - de sidste 15 år endda økologisk. Alle kommunens 29 daginstitutioner serverer minimum 90 pct. økologisk mad for sine børn.

- Albertslund Kommune serverer økologisk mad, fordi vi ikke vil have pesticidrester i vores mad eller i vores grundvand. Vi ønsker at give børnene i kommunen en god start på livet - og det er pesticider ikke en del af. Børnene skal have økologisk mad af høj kvalitet, lavet dér hvor de spiser den. Derudover er den økologiske prioritering i Albertslund med til at skabe et marked for økologiske produkter. Det sender et signal til landbruget, og det er centralt for en bæredygtig udvikling i samfundet, siger borgmester i Albertslund Kommune, Steen Christiansen (S), det.

Han understreger, at den økologiske mad er en del af den politiske vision om at skabe forhold i Albertslund, hvor børn og forældre trives. Og det er lykkedes - både forældre, børn og personale er glade for madordningen. Historien om madordningen i Albertslund er en historie om kvalitet og glæde på et område, som ellers ofte er præget af historier om nedskæringer og merindskrivninger.

Glade forældre
Ditte Petersen har boet i Albertslund i omkring to år, og hun har en pige på fire og en dreng på knap seks år, der begge to går i Børnehuset Vejrmøllen. Hun synes, at børnene er blevet mere bevidste om den mad, de spiser.

- Det er rigtig godt, at børnene er med i madlavningen i børnehuset, så de kan følge maden lige fra de første forberedelser, til den står færdig på spisebordet. Det er et stort pædagogisk plus. Og generelt er det dejligt at vide, at mine børn får god økologisk mad, mens jeg selv er på arbejde, siger Ditte Petersen.

tj

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt