Ny KL-formand ønsker brugerbetaling på ældres rengøring

Den kommende formand for KL, borgmester Jan Trøjborg (S) fra Horsens, får ikke meget støtte til sit forslag om, at ældre skal betale for at få hjemmehjælp
15. MAR 2010 6.57

- Antallet af ældre medborgere stiger markant i de kommende år. De store årgange er på vej ud af arbejdsmarkedet for at gå på pension. Samtidig er det meget små årgange, der skal overtage deres opgaver på arbejdsmarkedet. Hver gang otte danskere forlader arbejdsmarkedet, kommer der kun fem nye ind, siger KL's kommunde formand, Jan Trøjborg (S).

- I den situation er det nødvendigt at lægge vanetænkningen bag sig - og overveje, hvordan vi kan sikre, at vi fremover både har arbejdskraft og finansiering til at sikre, at de svageste ældre får den nødvendige hjælp. Derfor mener jeg, at vi politisk bør drøfte snittet mellem, hvad det offentlige skal tage sig af, og hvad den enkelte borger selv må klare. Gratis hjælp til rengøring for alle er et af de offentlige tilbud, vi bliver nødt til at drøfte, siger Jan Trøjborg og peger på, at danskerne er enige i det synspunkt.

Ældre danskere er generelt ikke svagt stillet økonomisk. I 2007 havde de 60-64-årige danskere en gennemsnitlig disponibel indkomst på 214.457 kroner. Det er 16 procent over den gennemsnitlige disponible indkomst for alle danskere over 15 år.  

Massiv modstand
Dansk Folkepartis repræsentant i foreningens bestyrelse, Poul Nødgaard, mener, at Trøjborg burde have vendt sit forslag med bestyrelsen først.

- Jeg er stærkt forundret over, at Jan Trøjborg op til KL's årsmøde melder ud, at rige ældre selv skal betale for rengøring. Så vigtigt et emne burde han have drøftet i sin bestyrelse, siger Poul Nødgaard, der vil kæmpe mod forslaget med næb og klør.

Kun de radikale ser positivt på brugerbetaling i ældreplejen.

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
DK Job
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt