Store forskelle i jobcentres brug af virksomheds-aktivering

I nogle jobcentre er 17 procent af de ledige i virksomhedsrettet aktivering. Det svarer til én ud af 6 ledige. I andre jobcentre er der derimod kun tale omkring 4 procent, svarende til én ud af 25 ledige.

For langt de fleste er aktivering via et job med løntilskud eller praktik på en virksomhed den korteste vej til job. Alligevel er der stor forskel på, hvor meget jobcentrene bruger netop den form for aktivering. Det fremgår af nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

I top ligger få kommuners jobcentre med 16-17 procent af de ledige i virksomhedsrettet aktivering. Det svarer til én ud af 6 ledige. I bunden findes andre jobcentre, der kun har tre-fire procent, svarende til én ud af 25 ledige.

På landsplan er ni procent af de ledige i virksomhedsrettet aktivering.

De tre øverst placerede kommuner er Tønder og Aabenraa med 17 procent og Fåborg-Midtfyn med 16 procent af de ledige i virksomheds-aktivering.

I bund ligger Rudersdal med tre procent og Hillerød og Vejle med fire procent i virksomheds-praktik.

Tallene gælder andelen af a-dagpengemodtagere og arbejdsmarkedsparate kontant- og starthjælpsmodtagere i løntilskud eller virksomhedspraktik ud af alle fuldtidspersoner på a-dagpenge eller kontant- og starthjælp (arbejdsmarkedsparate). Og de dækker gennemsnittet for perioden januar til august 2009.

De store forskelle undrer Lars Skipper, lektor på Aarhus Universitet.

- Det er særdeles veldokumenteret, at netop den form for aktivering hjælper de ledige hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet og samfundsøkonomisk set er billig. Så det er underligt, at jobcentrene ikke bruger ordningerne mere. Og tilsvarende er det selvfølgeligt underligt, der ikke er flere virksomheder, som benytter sig af muligheden for at få arbejdskraft med løntilskud, siger Lars Skipper.

Topscoreren, Tønders Jobcenter, har særdeles positive erfaringer med virksomhedspraktik.

- Metoden går ud på, at der iværksættes et intensivt forløb på maksimum 4 uger, hvor den ledige - i tæt samarbejde med jobcentrets jobkonsulenter - får til opgave selv at finde en virksomhedspraktikplads eller endnu bedre et job. Alle de ledige, som indtil nu har deltaget i projektet, har som minimum fundet en praktikplads inden, de 4 uger er gået, siger jobcenterchef Henrik Kærgaard. 

mou

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt