Vuggestuer og skoler fyldt med farlige miljøgifte

PCB-indholdet på to københavnske skoler er målt så højt, at forældre er blevet informeret og nye målinger skal i gang

KØBENHAVN: Eksperter frygter, at hundredvis af vuggestuer og skoler over hele landet har samme problem. Kommunerne har end ikke undersøgt problemet, skriver Ingeniøren.

Københavns Kommune gav i sidste uge en rød faremarkering til to folkeskole, Tingbjerg Skole og Dyveke Skolen, hvor der er så meget PCB i fugerne, at der nu skal omfattende målinger til at fastslå, hvor meget af miljøgiften, som børnene indånder. Først i denne uge er forældrene på de to skoler blevet informeret, og nu skal indeluften i første omgang måles.

PCB er en af verdens ti farligste miljøgifte. Den blev benyttet i mange produkter fra 1950'erne frem til 1970'erne, blandt andet i bløde fuger i bygninger. I den periode blev en tredjedel af landets bygninger opført. PCB, der blandt andet er kræftfremkaldende og hormonforstyrrende, ophobes i organismen og i fødekæden.

- Det må være ubehageligt at leve med mistanken om, at det kan være rigtig slemt i nogle bygninger. Jeg kan kun opfordre flere til at gennemgå deres bygninger. Det gælder ikke kun kommuner, men alle, som ejer huse fra den relevante periode, siger seniorforsker Lars Gunnarsen, Statens Byggeforskningsinstitut.

Kommunerne venter på en landsdækkende undersøgelse, som staten gennemfører. Den skal komme med anvisninger til, hvordan kommuner og andre bygningsejere håndterer PCB.

tj

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt