Pletskud - en krimi om fortidens synder og jagten på sandheden

ANMELDELSE I krimien med Victoria I. Warshawski fører en opgave med at efterspore en forsvunden person hende tilbage til 1966, til de voldsomme raceuroligheder i Chicago i forbindelse med aktionerne omkring Martin Luther King – og til ny viden om hendes elskede far
9. MAR 2010 11.00

Af Paul Hegedahl

Sara Paretsky:
'Pletskud,
oversat af Michael Krefeld fra 'Hardball', 2009';
Forum/Rosinante & Co. A/S, København 2010.
461 s., hft.
Kr. 299,95 inkl. moms.
ISBN 978-87-638-1336-5.

Da to gamle, sorte søstre sætter privatdetektiven Victoria Iphiginia Warshawski på en opgave - den ene meget mod sin vilje - og modtaget med stort set lige så megen modvilje af Vic Warshawski - fører sporene tilbage til en voldsom periode i Chicagos historie: Til de dramatiske raceuroligheder i foråret 1966, hvor der blev forsøgt attentater mod Martin Luther King. I 1966 gennemførte Martin Luther King (1929-1968), den yngste person der har modtaget Nobels Fredspris, en række marcher i Chicago for borgerrettigheder. Hans medarrangør og senere efterfølger som leder af Southern Christian Leadership Conference Ralph David Abernathy (1926 - 1990) skrev senere, at deres demonstrationer i Chicago blev modtaget med store modstand og voldsommere end i sydstaterne. Martin Luther King blev blandt ramt af en mursten under en af marcherne.

I løbet af handlingen bliver det nødvendigt at genoptage tidligere relationer både til Warshawkis fars gamle kolleger i Chicagopolitiet og til Anaconda-banden. Magtmisbrug og korruption kommer på bordet. En særdeles nutidig kampagne, som en kendt person sætter i gang for at blive valgt til USA's senat, spiller en stor rolle og en ung kusine, der pludselig dukker op, bliver uafvidende og modvilligt part af dramatikken.

Det handler om fortidens synder, men det er højst nutidig IT-teknologi, der bruges både til opklaring og at lægge hindringer i vejen for opklaringen.

Den måde samfundsforholdene - både de nuværende og tidligere tiders - beskrives på, er ikke alene en god og bred baggrund for udviklingen af handlingen; men, kan man mærke, den udspringer af et ægte engagement.

Hovedpersonen Victoria Iphigenia Warshawski, er datter af en italiensk operasangerinde og musiklærer (derfra det specielle mellemnavn) og en polsk politiofficer fra Chicago's politi. Hun er oprindelig uddannet som jurist, men har altså valgt at være selvstændig privatdetektiv. Gennem bøgerne følger man hendes liv - efterhånden nærmer hun sig de halvtreds år med et ægteskab og et par forhold bag sig. Egentlig en overbevisende personskildring som i sig selv er en del af handlingen.

Om forfatteren
Sara Paretsky (1947), amerikansk forfatter af kriminalromaner, er oprindelig uddannet i statsvidenskab fra University of Kansas og fik efterfølgende en Ph.D. i historie fra the University of Chicago med afhandlingen 'The Breakdown of Moral Philosophy in New England Before the Civil War.' Desuden er hun MBA fra University of Chicago Graduate School of Business. Hun er gift med en professor i fysik fra University of Chicago og har boet i Chicago fra 1968. Ud over den spændende handling i hendes bøger er de præget af viden og saglighed om de emner, de behandler.

Bogen er - som sædvanlig - godt oversat. Den danske titel er måske nok lidt afslørende - og den amerikanske til gengæld afslørende - men den kan man jo blot se bort fra og så læse bogen med glæde.

Supplerende links
http://en.wikipedia.org/wiki/V._I._Warshawski
Om Victoria Iphiginia Warshawski

http://bibliografi.dk/content.php?page=author&value=12339
Bibliografi Sara Paretsky

 

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt