Frederikshavn gør sig i EU på sommerfuglefronten

Over to år har Frederikshavn Kommune bidraget til at skabe ideelle levevilkår for den truede sommerfugl - hedepletvingen. EU-kommissionen har nu udpeget projektet som ét af de 23 bedste inden for EU
24. FEB 2010 10.58

FREDERIKSHAVN: Frederikshavn Kommune har i samarbejde med Skov- og Naturstyrelsen, Vesthimmerlands Kommune og Aalborg Kommune sat akut ind for at øge bestanden af hedepletvingen. I 2007-2008 er der alene i Frederikshavn Kommune plejet 300 hektar natur.

- Vi har forsøgt at genskabe et varieret landskab, hvor der en rig bestand af sommerfuglens værtsplante djævelsbid og ideelle forhold med læ, sol, blomstrende urter og naturlige vandforhold. Vi kan samtidig se, at når vi forbedrer vilkårene for hedepletvingen, så er der også mange andre dyre- og plantearter, der får det bedre. På den måde er der mange sidegevinster ved indsatsen.

Det fortæller Catrina Bjerregaard Kristensen, der har arbejdet med det såkaldte EU-LIFE naturprojekt i Frederikshavn Kommune.

En indsats, der nytter
De færreste har sikkert hørt om hedepletvingen før - alligevel er sommerfuglen lidt af et klenodie i den danske natur. Engang var den udbredt i hele Danmark og i landene omkring os, men de sidste 100 år er store hedearealer erstattet med landbrug, og i dag finder man kun hedepletvingen ganske få steder i Nordjylland.

- Da jeg var barn, var hedepletvingen og nældens takvinge de to mest almindelige sommerfugle. Så jeg er rigtig glad for at se, at det nytter, når vi gør en særlig indsats for at fremme levevilkårene i naturen, siger John Christensen (V), formand for Plan- og Miljøudvalget, og slutter:

- Hver gang vi har noget særegent at vise frem og fortælle om, er det ikke bare med til, at vi bliver nævnt. Man fatter også interesse for os, når vi så aktivt værner om naturen og tilmed opnår anerkendelse for det.

Det nordjyske projekt for at fremme hedepletvingen præmieres på en konference den 31. maj i Bruxelles. Samtidig er projektet gået videre i konkurrencen om at blive udpeget som ét af de fem bedste naturprojekter i EU.

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt