Skal spare millioner på udsatte børn

Kalundborg lukker afdeling for at finde besparelser på 22 millioner kroner på udsatte børn og familier
10. FEB 2010 9.45

KALUNDBORG: Børn- og Familieafdelingen i Kalundborg Kommune er lukket for borgerne i uge 9 og 10. Sagsbehandlerne skal have ro til at koncentrere sig om, at finde besparelser for et to-cifret million-beløb.

Et nyt notat, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af, viser hvordan kommunen har tænkt sig, at spare på nogle af samfundets svageste, hvilket flere eksperter finder særdeles betænkeligt.

Professor i socialret, dr. jur. Kirsten Ketscher fra Københavns Universitet mener, at Kalundborg Kommune er på kant med loven, når de vil gennemgå samtlige sager om udsatte børn og unge med det primære mål at finde besparelser.

I notatet fra Kalundborg Kommune fremgår det, at der skal ske en serviceomlægning på for eksempel anbringelses-området, psykologbehandling, efterskoler, familiebehandling og aflastningspladser. Kommunens mål er at spare 22 millioner kroner på udsatte børn og familier

Spareplanerne viser, at kommunerne vil gennemgå alle aktive sager for blandt andet at vurdere, om der kan spares noget ved at ændre på foranstaltningerne eller ved at skifte leverandører. Denne gennemgang risikerer imidlertid at føre til ulovlige beslutninger, ligesom der er en stor risiko for, at økonomiske betragtninger overtrumfer de socialfaglige vurderinger, mener Dansk Socialrådgiverforening.

- Det er utrolig vigtigt, at kommunerne i forsøget på at spare, holder faglighed og økonomi adskilt. Først skal det vurderes, hvad det enkelte barn og den enkelte familie har behov for af støtte. Dernæst kan man begynde at krejle om, hvad det så må koste. Vi ser desværre en tendens til, at socialfagligheden kommer under usagligt økonomisk pres, og det er decideret ulovligt, siger Bettina Post, formand i Dansk Socialrådgiverforening.

Hun opfordrer socialrådgiverne i landets kommuner til at ranke ryggen og holde fast i socialfagligheden, når de skal vurdere, hvilken støtte barnet og familien har brug for. Også selv om de bliver bedt om at spare eller tage ansvar for et stort antal sager. Barnets tarv kommer altid før økonomiske hensyn.

 

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt