
AALBORG: At store ting kan ske, når man samarbejder om en god sag, uden smålig skelen til hverken partifarver eller organisatoriske grænser, bliver helt konkret på Fyrkildevej i Aalborg Øst: Aalborg byråd vedtog på byrådsmødet den 14. juni plangrundlaget, og gav principtilsagn om økonomisk støtte til et tværfagligt sundheds- og kvarterhus, der skal placeres på Fyrkildevej. Sundhedshuset er skabt i et tæt samarbejde mellem Region Nordjylland, Aalborg Kommune og Himmerland Andelsboligforening, lyder det fra kommunen.
- Vi skaber et kraftcenter for sundheden i Aalborg, beboerne på Fyrkildevej får mødesteder og aktiviteter i deres lokalområde, og så får vi skabt gode arbejdspladser i Aalborg Øst. Det er ganske enkelt en 'Win-win-situation' og jeg er meget tilfreds med resultatet, udtaler rådmand Mariann Nørgaard (V) om samarbejdet og perspektiverne for det nye sundhedshus.
Uanset partifarve, er der bred enighed i byrådet om, at huset er et flagskib for både sundheden og for Aalborg Øst's image. Vedtagelsen af plangrundlaget baner vej for det endelige byggeri, som forventes at stå færdigt i begyndelsen af 2012. Herefter skal man som borger ikke længere tænke over, hvilken myndighed eller hvilken lægefaglig person, man skal opsøge, men man skal tænke over, hvor man skal gå hen for at få hjælp med sin sundhed. Og turen går til Fyrkildevej, hvor fitnesscenter, apotek, speciallæger, privatpraktiserende læger og Aalborg Kommunes egne tilbud indenfor ældrepleje og sundhedspleje står klar til at modtage besøg.
Baggrunden for et sundhedshus
Virkeligheden bag ønsket om at etablere et sundhedshus i Aalborg Øst er ikke helt så positiv som det resultat, der her er skabt:
Nordjylland er i en situation hvor manglen på privatpraktiserende læger og speciallæger er et faktum. Undersøgelser viser, at læger vil arbejde i fællesskaber med kollegaer og gruppere sig i større enheder. Dette ønske understøttes ikke af de mange en-mandspraksisser, som især findes i yderområderne.
Sundhedshuset er første etape af en indsats, som skal skabe løsninger på nogle af de problemer, der så at sige er indbygget i den oprindelige byplan for Aalborg øst: Der skal skabes et bydelscentrum og flere butikker, boligerne på bl.a. Fyrkildevej skal renoveres, trafikbetjeningen skal revurderes, husene skal gøres mere varierede, og de grønne arealer omkring husene skal have et løft. På den anden side af vejen sker der også noget: Tornhøjgård har hidtil været reserveret til basar, men det er aldrig lykkedes at finde investorer, så nu går planerne i retningen af at øge udbuddet af butikker i bydelen.
Aalborg Øst er en ung bydel, der er planlagt og udbygget over en kort periode. Bybygningen på bar mark blev i sin tid fremhævet som et af de mest moderne og usædvanlige arkitektoniske tiltag i Skandinavien. Her blev der eksperimenteret både med typehus- og elementbyggeri. Byen er interessant som et billede på 1960'ernes byplanlægning med adskillelse af trafikanterne, et omfattende stinet og veludbyggede rekreative fællesfaciliteter.
Den velstrukturerede byplan har sammen med de mange ensartede bygninger også betydet, at bydelen ikke har steder med klare identifikationspunkter og egen identitet. Bydelen mangler arbejdsplader, der er ikke noget synligt centrum og bydelen har en overrepræsentation af socialt svage beboere.
Fyrkildevejs nøgletal og udfordringer
Fyrkildevej blev opført fra 1968-69 og rummer i dag 440 boliger fordelt på ca. 44.000m2.
Bebyggelsestætheden svarer til den åbenhed som findes i moderne parcelhuskvarterer. Antallet af boliger på Fyrkildevej er sammenlignelig med antallet af boliger i Hou by.
Det nye sundhedshus bliver på ca. 7.500m2. Det er målt i m2 ca 1½ gange større end Føtex i Aalborg Øst. 40 boliger skal nedlægges for at give plads til huset. De beboere som skal fraflytte har fået økonomisk kompensation og særlige lejevilkår til den nye bolig.
Der var mange gode byplanlægningstanker bag bebyggelser som Fyrkildevej, men tiden har vist, at der også er indbyggede problemer i denne måde at bygge nye bydele:
- Der er intet naturligt centrum i bydelen og set i forhold til, hvor mange boliger der er i Aalborg Øst, er serviceudbuddet begrænset.
- Færdslen i bydelen som kunne skabe liv, gør det ikke med mindre man åbner området mere op og gør det tilgængeligt for alle trafikanttyper.
- I kraft af at der er bygget i store enheder, er boligudbuddet ensartet, med mange almennyttige lejeboliger. Man ved at der i ensartede boligområder sker en ghetto-dannelse, som får særlige negative konsekvenser når Ghetteoen har en overrepræsentation af socialt svage beboere med løs tilknytning til arbejdsmarkedet og det øvrige samfund.
- Adskillelsen af trafikanterne betyder at den dynamik, som skabes i mødet, ikke finder sted. Kriminalpræventivt har det også en betydning, at al trafik finder sted i 'korridorer' i udkanten af området.
- På Fyrkildevej har boligerne efterhånden nået en alder, hvor de teknisk trænger til en opgradering og renovering.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.