Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

34 projekter får støtte til læselyst og læsefællesskaber

Udviklingspulje fordelt til bibiloteker og pædagogiske læringscentre.
11. NOV 2020 15.23

34 projekter på folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre over hele landet har fået støtte fra en udviklingspulje, der i år har ”Læselyst og læsefællesskaber for alle” som indsatsområde. 65 havde søgt puljen der administreres af Slots- og Kulturstyrelsen.

- Er der noget, coronakrisen har lært os, så er det, at der mere end nogensinde før er behov for at støtte kulturaktiviteter og fællesskaber om kulturen til alle danskere, men særligt for dem, der har det allersværest lige nu. Vores folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre er kommet med en masse inspirerende idéer til, hvordan de kan samle borgere over hele landet på forsvarlig vis og give os alle nogle gode oplevelser, som måske også kan være med til at bekæmpe ensomhed og isolation blandt de mest sårbare borgere, siger kulturminister Joy Mogensen (S), der har besluttet årets indsatsområde.

Projekterne byder på både digitale og fysiske formidlings- og fællesskabsaktiviteter, som inddrager blandt andet forfattere, udøvende kunstnere og foredragsholdere.

De 34 projekter understøtter på forskellig vis folkebibliotekerne og de pædagogiske læringscentres arbejde med læselyst og læsefællesskaber, og mange projekter er rettet mod grupper i samfundet, der ikke så ofte selv opsøger litteratur og læsning.

Fx er syv kommuner med Hillerød i spidsen gået sammen om at udvikle nye metoder til læsegrupper som sundhedsfremmende tilbud til udsatte borgere. Der er fokus på, at resultaterne fra projektet bliver delt, så de kan komme de mest udsatte og sårbare borgere til gavn, uanset hvor de bor i Danmark.

Lokale sagn og myter

På Lolland vil man sammen med en række kunstnere afprøve nye, kreative veje for at skabe læselyst og læsefællesskaber blandt nogle af dem, der ikke af sig selv opsøger litteraturoplevelser, og i lokale kulturhuse vil man med udgangspunkt i lokale sagn og myter vække læselysten hos borgere i lollandske landsbyer.

I Roskilde og Næstved vil man skabe litteratur om en pandemi, som man kan være fælles om online. Gennem interaktive fortælleformer vil forfattere, digitale udviklere og biblioteksformidlere aktivt inddrage unge i udviklingen af pandemiværket og eksperimentere med interaktive, digitale fortælleformer.

Tænketanken Fremtidens Biblioteker vil med en ny, udvidet undersøgelse af læse- og medievaner hos børn og unge på mellemtrinnet og i udskolingen skabe et forskningsinformeret afsæt for læselystindsatser i folkebiblioteker og skoler med særligt fokus på læsefællesskaber. Undersøgelsen følger op på undersøgelsen om "Børns Læsevaner 2017" og følger dermed op på den nyeste udvikling og viden på området.

mk

Se faktaark med alle projekterne.