Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Den nye kommunaldirektør i Frederiksberg Kommune, Stig Henneberg (th) i selskab med borgmester Simon Aggesen (K).
Foto: Thomas Howalt Andersen

2020 bød på ti nye kommunaldirektører - og 2021 på mindst fire

I tre af de ti kommuner med ny administrativ topchef endte den, der i første omgang blev konstitueret, også med at blive fastansat.
9. JAN 2021 12.50

En enkelt var kommunaldirektør i forvejen, men ellers er der tale om nye navne, når man ser på de kommuner, der efter pensioneringer og fratrædelser - gensidige eller ej - i 2020 har fået sig en ny kommunaldirektør. 

På Fanø er Lars Møldrup den nye mand. Han har afløst Vibeke Kinch, der er gået på efterløn, og kom fra en stilling som adm. direktør for det fælleskommunale selskab Brand & Redning Sønderjylland.

I Faxe er den nye i topchefstolen Carsten Riis, der havde været direktør i Ballerup med ansvar for økonomi, teknik- og miljø, erhverv, ejendomme og digitalisering. Han erstattede Thomas Eriksen, som blev fyret efter en sag om merforbrug med ønsket om "en anden profil".

Også på Frederiksberg er baggrunden for skiftet en fyring. Ny er Stig Henneberg, der tidligere var partner i rådgivervirksomheden Struensee & Co. Han erstatter Torben Kjærgaard, der blev fyret i 2019, da magistraten ønskede "en ny profil". Han rykkede i 2019 til Frederikssund som ny kommunaldirektør.

En længere periode med en konstitueret på topchef-posten kan i flere tilfælde føre til fastansættelse. Det skete i 2020 i tre tilfælde.

I Faaborg-Midtfyn viste Helle Vibeke Carstensen sig at blive den foretrukne i sidste ende. Hun blev konstitueret efter Helene Bækmarks fratrædelsesaftale i 2019 efter tre år og masser af turbulens i direktionen. Bækmark blev i 2020 social- og arbejdsmarkedsdirektør i Randers. 

I Kerteminde blev Anders Bjældager fastansat efter et par år som velfærdsdirektør og et par måneder som konstitueret kommunaldirektør - efter at Tim Jeppesen i sagde ja til at stå i spidsen for Nakskov 2020.

I Ringsted var Mette Jeppesen først konstitueret og blev siden fastansat, efter at hun med kort varsel havde afløst Jacob Nordby. Han måtte indgå en fratrædelsesaftale, da et enigt byråd "ønskede en anden profil".  

I Mariagerfjord fandt Lars Clement nyt kommunaldirektørjob i Skanderborg, hvor han tidligere havde været direktør for børn, unge og miljø. Han blev afløst af Anne Velling, der i Odense havde været adm. direktør for By- og Kulturforvaltningen.

Lars Clement afløste i Skanderborg Lisbeth Binderup, hvis åremålsansættelse udløb.

Haderslev fik sig en ny kommunaldirektør - Peter Karm - efter at Willy Feddersen året før var rykket til et tilsvarende job i Middelfart. Karm havde selv været vicekommunaldirektør i Vejle. 

I Syddjurs blev det Rasmus Møller, der her til nytår har afløst Jesper Hosbond, som blev fyret, da byrådet "ønskede en anden profil". Møller var i Favrskov direktør for blandt andet beskæftigelse, psykiatri og handicap samt sundhed og ældre. 

Udover de ti kommuner, som fik et afgørende administrativt hul lukket i løbet af 2020, er der yderligere fire, som allerede nu har set eller snart vil se en tilsvarende tom plads for bordenden i i direktionen:

I Skive gik 61-årige Per Mathiasen af i september. Han havde tidligere på året været sygemeldt med stress, men vendte kort tilbage i juni. Her er forvaltningsdirektør Thomas Lindberg konstitueret.

Gladsaxes kommunaldirektør Bo Rasmussen stopper ved udgangen af marts 2021 for at gå på pension og få mere tid til otium og familien.

I Tønder har Klaus Liestmann meddelt kommunalbestyrelsen, at han ikke ønsker at forlænge sin kontraktperiode, der udløber den 31. maj. 

I Stevns er det en af veteranerne blandt de 98 kommunaldirektører, Per Røner, der går på pension -  efter 22 år på den post.

Også Fredericia får formentlig ny kommunaldirektør i år. Annemarie Schou Zacho-Broe er for nuværende fritaget fra tjeneste, mens en advokatundersøgelse er under udarbejdelse.