170 millioner kroner skal beskytte drikkevandet bedre
Det vil snart være muligt at søge penge til at beskytte drikkevandet.
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

170 millioner kroner skal beskytte drikkevandet bedre

Eksperter tvivler på, at ny drikkevandsfond med 170 millioner kroner rækker langt. Minister afviser kritikken.
19. MAJ 2022 8.25

Snart kan kommuner og vandselskaber søge om penge fra en drikkevandsfond på 170 millioner kroner. Den har til formål at beskytte drikkevandet, og der kan søges fra sidst på året.

Miljøminister Lea Wermelin (S) mener, at ordningen kommer til at gøre en forskel:

- Vi skal sikre en hjælpende hånd til de steder, hvor det kan være svært at skaffe rent vand, fordi der er forurening af grundvandet i forvejen. Eller steder hvor der ikke er særligt mange borgere til at betale regningen, hvis grundvandet bliver forurenet, eksempelvis småøer, siger hun.

Det er regeringen, SF, De Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne, som i den seneste finanslovsaftale blev enige om at afsætte 170 millioner kroner over fire år til en drikkevandsfond.

110 millioner kroner kan søges til eksempelvis at plante skov, opkøbe jord eller betale kompensation til landmænd for at droppe sprøjtemidler i et drikkevandsområde.

Seks millioner kroner er til at sløjfe tidligere brønde, såkaldte spøgelsesbrønde, og boringer. Og 54 millioner kroner er sat af til analyse af kommunernes indsats med beskyttelse af drikkevandet.

Hjælp til for få

Men flere eksperter udtaler til Avisen Danmark, at pengene ikke kan løse de aktuelle problemer. Og at pengene hjælper for få.

Steen Christensen, der er lektor emeritus i hydrogeologi på Aarhus Universitet og ekspert i grundvand, mener, at de afsatte midler vil hjælpe for få.

- Det er en hjælp til en kommune, som skal bruge mange millioner på at sikre rent drikkevand til få mennesker på eksempelvis en ø. Men når vi kommer ind på fastlandet og ind omkring byerne, hvor der bor flere mennesker, så skal der helt andre beløb til end beskedne 170 millioner kroner, siger Steen Christensen til Avisen Danmark.

Hans-Jørgen Albrechtsen, professor på DTU Miljø og ekspert i drikkevand, er enig.

- Vandet bliver rent på et tidspunkt, men der går nok 50 eller 60 år. Men jeg savner aktion på de akutte problemer, for allerede nu har mange vandboringer fund over grænseværdierne, siger Hans-Jørgen Albrechtsen til mediet.

Miljøminister Lea Wermelin (S) er ikke enig:

 - Jeg køber ikke rigtig kritikken. Vi er nødt til at beskytte grundvandet i dag, hvis vi også skal passe på det om mange år, siger hun til Ritzau og nævner, at initiativet skal ses i sammenhæng med andre indsatser for at beskytte det fremtidige drikkevand:

- Det her går hånd i hånd med andre ting, vi har gang i, med blandt andet en kortlægning af udfordringerne for grundvandet, som er lige på trapperne. Desuden arbejder vi på at beskytte grundvandet lige omkring vandboringer, hvor vi ved, der er større risiko for forurening, siger Lea Wermelin.

 

Ny rubrik og underrubrik kl. 10.40 og tilføjet nye ministerkommentarer.

Ritzau