
Særligt kommuner i den vestlige del af københavnsområdet og resten af Sjælland har den højeste andel af ufaglærte studenter. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Her er det generelt mellem 11 pct. og 14 pct. af studenterne under 30 år, der hverken er i gang med eller har afsluttet en erhvervskompetencegivende uddannelse fem år efter studentereksamenen.
Tårnby, København og Ishøj topper listen (hvis man ser bort fra kommuner med under 100 ufaglærte studenter) med hhv. 14,1, 13,1 og 12,6 pct. Det svarer til, at mere end hver ottende ikke får brugt deres gymnasielle studentereksamen.
- Vi ser flere og flere studenter, der ikke kommer videre i uddannelse, fem år efter de afslutter deres studentereksamen. Hele formålet med de gymnasiale uddannelser skrider, hvis de unge ikke tager en erhvervskompetencegivende uddannelse efterfølgende, siger Emilie Damm Klarskov, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
På landsplan er det 10,8 pct. af studenterne, der hverken er i gang med eller har gennemført en uddannelse fem år efter studentereksamen.
I den anden ende af skalaen ligger kommunerne Skive, Faaborg-Midtfyn og Hjørring, hvor tallet for ubrugte studentereksamener er under 7,5 pct.
På kortet herunder kan du få et overblik over antallet og andelen af kommunernes studenter, der ikke er startet eller har gennemført en videregående uddannelse efterfølgende.
Flere ufaglærte studenter
På ni år er der blevet ca. 11.600 flere studenter under 30 år, der hverken er i gang med eller har afsluttet en erhvervskompetencegivende uddannelse. I 2023 var der 26.900 ufaglærte studenter i hele landet. I 2028 kan tallet være 37.000, viser fremskrivningen.
Fremskrivningen antager dog, at udviklingen er lineær og fortsætter som hidtil.
Generelt udskyder flere studenter at læse videre, og færre starter på en uddannelse, samme år som de blev færdige fra STX, HF, HTX, HHX eller internationale skoler.
Andelen af studenter, der holder tre eller flere sabbatår er fordoblet de seneste ni år.
"Gode konjunkturer kan givetvis forklare, at unge i højere grad udskyder at læse videre, fordi det er lettere at få et ufaglært arbejde i opgangstider. Ufaglærte studenter har dog en svagere arbejdsmarkedstilknytning end dem, der har taget en uddannelse efter gymnasiet, og de arbejder oftere i mere konjunkturfølsomme brancher. Det er derfor bekymrende, at et stigende antal unge ikke kommer i gang med en uddannelse efter gymnasiet", står der i analysen.
Mange i et lille samfund
I Ærø Kommune er det kun 70 studenter under 30 år, der fortsat er ufaglærte, men i procent svarer det til 21,2 pct, hvilket er den klart højeste i landet.
Analysechef Emilie Damm Klarskov siger til TV 2 Fyn, at de 70 personer er nok til, at det er repræsentativt.
TV 2 Fyn har foreholdt borgmester i Ærø Kommune Peter Hansted (S) de seneste tal. Under interviewet gjorde han det klart, at han ikke ønskede at blive citeret.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.