
Indkomsten er vokset markant mere i én kommune end nogen andre over de seneste ti år. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af indkomstdata fra Danmarks Statistik.
I Gentofte Kommune er indkomsten (korrigeret for inflation) steget med 31,4 procent fra 2012 til 2022. I forvejen havde borgerne i Gentofte den gennemsnitligt højeste indkomst i 2012.
På andenpladsen over højdespringere ligger Rudersdal Kommune med en vækst på 21,7 pct. Samme kommune lå også nummer to i 2012.
Samtidig er der et stort spænd fra top til bund, da udviklingen i indkomsten i de kommuner, hvor væksten har været svagest, blot er på 5-6 pct. Det drejer sig om kommunerne Læsø, Fanø og Vallensbæk. De næste i rækken er Ærø, Brøndby, Høje-Taastrup, Bornholm, Albertslund og Frederikshavn kommuner.
På landsplan er den gennemsnitlige disponible indkomst steget med 14,2 procent – fra 288.600 kroner i 2012 til 329.600 kroner i 2022.
- Den gode nyhed er, at indkomsterne er steget i alle kommuner, når der korrigeres for inflation. Men når man dykker ned i tallene, ser man, at de forskelle, der var i forvejen, er blevet endnu større, siger Sune Caspersen, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
Et i forvejen højt udgangspunkt
I Gentofte Kommune har borgerne den højeste gennemsnitlige disponible indkomst på cirka 664.600 kroner efterfulgt af Rudersdal Kommune med 587.700 kroner og Hørsholm Kommune med 547.400 kroner. Herefter er der langt nede til fjerdepladsen, som Lyngby-Taarbæk Kommune indtager med 457.100 kroner.
I den anden ende af skalaen finder vi kommunerne Lolland, Ærø, Læsø, Bornholm, Langeland og Ishøj. De seks kommuner har det tilfælles, at den gennemsnitlige disponible indkomst er mindre end 280.000 kroner.
De kommuner, hvor indkomsten i udgangspunktet var høj, har også oplevet større indkomstfremgang i perioden, mens indkomstudviklingen har været svagere i de kommuner, hvor udgangspunktet var lavere.
Analysens hovedkonklusioner
- Den gennemsnitlige disponible indkomst varierer betydeligt mellem landets kommuner. I toppen ligger Gentofte Kommune med 664.600 kroner efterfulgt af Rudersdal Kommune med 587.700 kroner og Hørsholm Kommune med 547.400 kroner. I bunden er den gennemsnitlige disponible indkomst omkring 275.000-280.000 kroner.
- Indkomsten er vokset markant mere i én kommune end nogen andre over de seneste ti år. I Gentofte Kommune er indkomsten steget med 31,4 procent, når tallene korrigeres for inflation. På andenpladsen ligger Rudersdal Kommune med en vækst på 21,7 procent. I bunden er indkomsterne blot vokset med 5-6 procent.
- Der er en tendens til, at indkomsten er vokset hurtigere i de kommuner, hvor borgerne i forvejen havde større indkomster. Der er dog også variation, der hænger sammen med andre forhold. Københavns Kommune har haft den tredjestørste vækst i indkomsten på trods af et lavt udgangspunkt. Det kan blandt andet tilskrives flyttemønstre.
Opgørelsen tager udgangspunkt i den disponible indkomst. Den disponible indkomst er indkomsten efter skat og renteudgifter og er et udtryk for familiernes forbrugs- og opsparingsmuligheder i et givent år. Derudover er tallene renset for inflation, så der er tale om den reale udvikling i indkomsten.
mar
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.