
Kommunerne og regionerne skal spare 3 mia. kr. på administration ifølge regeringsgrundlaget. Det er udgangspunktet, når KL og regeringen lige nu er i gang med at forhandle rammerne for kommunernes økonomi i 2025. En ny analyse fra den liberale tænketank Cepos viser, hvor meget kommunerne kan spare på de såkaldte ’kolde hænder’ ved at lade sig inspirere af hinanden.
- Vores analyse viser, at regeringens målsætning om at spare 3 mia. kr. på ’kolde hænder’ ikke bare er realistisk, men faktisk forholdsvis konservativ, siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i Cepos.
Ved at indrette sig ligesom sammenlignelige kommuner, kan kommunerne samlet set spare et sted mellem 5,6 og 8,1 mia. kr. på ledelse og administration. Det svarer til en landsdækkende besparelse på mellem 11,2 og 16,2 pct. De to tal er baseret på to forskellige beregningsmetoder.
Besparelsespotentialet for de enkelte kommuner varierer fra ca. 0 pct. og op til ca. 30 pct.
Kommunernes regnskaber viste, at de i 2023 brugte over 50 mia. kr. på ledelse og administration.
Yderligere administrative besparelser
I regeringsgrundlaget fremgår det, at regionerne og kommunerne skal spare 700 mio. kr. på administration i 2024 og 3 mia. kr. i 2030.
I maj/juni forhandler KL og regeringen om rammerne for kommunernes økonomi i 2025 – herunder yderligere administrative besparelser mhp. at nå regeringens målsætning.
Se herunder, hvor store besparelsespotentialerne er i de respektive kommuner.
Sådan er tallene udregnet
Data baserer sig på tal fra Noegletal.dk, Kommunernes og Regionernes Lønkontor, Cepos' beregninger og DK Nyts egne beregninger.
Kortet viser, hvor meget de enkelte kommuner kan spare på ledelse og administration, hvis de har samme udgiftsniveau som kommunerne med de laveste udgiftsniveauer. De hyppigst brugte referencekommuner er Greve, Ishøj, Dragør, Næstved, Horsens og Odense.
De variabler, der bedst forklarer kommunernes forskelle i udgifter til ledelse og administration, er indbyggertal, socioøkonomisk indeks og ressourcepres.
I beregningerne af kommunernes besparelsespotentiale er der taget højde for kommunernes størrelse og deres rammevilkår i form af det socioøkonomiske indeks.
For kortet er der regnet på gennemsnittet af tallene fra den typiske regressionsbaserede metode og metoden DEA (Data Envelopment Analysis).
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.