
Kort efter at regeringen havde præsenteret sit Danmark kan mere II-udspil, hvor Danmark skal frigøre sig fra russisk gas ved blandt andet at producere fire gange så meget grøn strøm på land, begyndte kampen om, hvor de nye store vindmøller og solcelleanlæg skal stå.
- Der er forskel på, hvor mange vindmøller Herlev kan bidrage med i forhold til Lemvig eller Frederikshavn, det er klart. Men så skal vi finde ud af, hvad Herlev kan byde ind med. Det her er ikke Jylland mod Sjælland eller borgerne mod staten. Det er en opgave, hvor vi er nødt til at snakke sammen, siger Birgit Hansen til Kommunen.dk.
Men selvom Birgit Hansen forsøger at opfordre til fred og dialog mellem kommunerne, så ulmer der en utilfredshed fra vest.
- Der er ikke en retfærdig fordeling (af VE) i dag. Vi har taget broderparten og har måske femten gange så meget vindenergi i Jammerbugt, som vores husstande tilsiger, uden at vi får gevinsterne, fortæller Mogens Gade (V), borgmester i Jammerbugt til Kommunen.dk.
- De kommuner, der synes, de er for fine til at få sådan nogle energianlæg op at stå, har to muligheder; enten kommer de anlæg op, eller også kommer de til at betale kassen for det, tilføjer Per Bach Laursen (V), borgmester i Vesthimmerland.
Der skal penge på bordet
Der skal derfor penge på bordet lokalt, hvis der skal rejse vindmøller eller solcelleanlæg.
- Det er helt i orden at spørge “what’s in it for us?”, hvis man skal lægge jord til i den gode sags tjeneste, siger Birgit Hansen.
- Det er ikke nok, at vi går rundt og siger ‘synes du ikke, vindmøller er smukke’, eller ‘du er med til at redde kloden’ til borgerne. Det skal regeringen og investorerne tage seriøst. Ellers lykkes ingenting. Vi har prøvet, siger hun.
Forsikring & Pension vil meget gerne investere i lokale projekter, men Green Power Denmark advarer mod, at hvis der skal sættes for mange penge af til lokale, kan det betyde, at det ikke bliver en god forretning for udviklerne at sætte nye VE-anlæg op.
Abonnenter hos Kommunen.dk kan læse hele historien her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.