
Kommunerne har fået en stor opgave i forbindelse med regeringens Danmark kan mere II-udspil. Der skal findes plads til fire gange så meget vedvarende energianlæg på land. Det er dog ikke just fordi, at kommunerne mener, at de har masser af plads i overskud til vindmøller og solceller. Derfor er KL nu klar med sit bud på, hvordan man løser det svære regnestykke.
I stedet for at hver kommune skal finde plads til sin mængde grønne strøm, vil KL samle produktionen i klynger i de bedst egnede dele af landet - i energiøer på land.
KL foreslår samtidig, at der kan etableres kommunale arealudviklingsselskaber, som skal udbyde retten til at etablere solceller, biogasanlæg, PtX-anlæg og vindmøller til egnede udviklere og investorer. Samtidig skal selskaberne igangsætte initiativer, der skal være med til at udvikle lokalområdet og gøre det mere attraktivt til for borgere, der bor tæt på.
Konstruktionen bruges allerede i flere kommuner i forhold til byudvikling, som fx By og Havn i København. Det kommunale udviklingsselskab skal altså stå for dialogen med lokale aktører, høringer og tilladelser, og skal altså kunne servere projekterne til store udviklere.
- Der er stor forskel på kommunerne, men det er klart, at vi alle skal være med til at trække en del af læsset, selvom vi kan gøre det på forskellig vis, siger Birgit Hansen (S), formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg.
Abonnenter hos Kommunen.dk kan læse hele historien her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.