Et flertal i Folketinget bestående af regeringen, SF, De Radikale, Enhedslisten, Frie Grønne, Kristendemokraterne og Alternativet afsætter 1. mia. kroner til en skattefri varmecheck til de skønnet 320.000 husstande, der er hårdest ramt af de voldsomme prisstigninger på varme. Med aftalen afsættes der også 250 mio. kr. til grøn varme, oplyser Klima- Energi- og Forsyningsministeriet.
Parterne er enige om, at nyinstallation af gasfyr skal standses hurtigst muligt og der skal udarbejdes en plan for at udfase gasfyr helt. Der har længe været et bredt politisk ønske om at hjælpe danskere, der er blevet ramt af de voldsomt stigende energipriser.
- Vi synes, det er rimeligt, at vi giver den her håndsrækning, fordi det er så unik en situation, vi står i. Vi er ikke vant til at give folk hjælp til at betale den slags regninger i Danmark. Vi har ikke valgt, som andre har foreslået, at lave en meget bred skattelettelse til alle danskere. Det ville føre til, at vi ville hjælpe mange danskere med et lille beløb. Der er behov for, at det kan mærkes for de mennesker, der får checken, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).
Krav til modtagerne
Hvis det skønnede antal hustande på 320.000 holder, vil det betyde, at de hver får 3.750 kr. Det vil ske automatisk, så der skal ikke søges om støtten.
Forudsætningerne for at få varmehjælpen er, at husstanden har gasfyr eller ligger i et område, hvor fjernvarmen er skabt med hovedsageligt gas. Samtidig er der sat en beløbsgrænse, så hjælpen kun gives til husstande, der har en indtægt på under 550.000 kroner. Desuden er det en del af aftalen, at der skal skyndes på udskiftningen af gasfyr i Danmark. Det skal der bruges 250 millioner kroner på. Dermed er der lagt op til at bruge 1,25 mia kr. på aftalen.
Hovedparten af blå blok forlod torsdag aften forhandlingerne, da partierne ikke mente, at 1 mia. kr. var nok, og de gerne ville have hjulpet langt flere husstande.
Ritzau/cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.