En opvækst i fattigdom har konsekvenser for børns uddannelse. Både børn, der er født ind i fattigdom eller oplever det senere hen, klarer sig dårligere end andre børn. Sådan lyder det i Egmont Rapporten 2021.
Egmont Fonden har med hjælp fra Rambøll fået undersøgt, hvordan det står til for børn, der vokser op i fattigdom. I rapporten defineres økonomisk fattigdom som, hvis en familie i et år har en disponibel indkomst på under 50 pct. af hele befolkningens medianindkomst.
Når det kommer til børn, der er født i fattigdom ses det, at de klarer sig dårligere end deres jævnaldrende. Ifølge undersøgelsen er det 60 pct. af børnene, der klarer sig fagligt godt i dansk i 6. klasse, hvilket er 15 procentpoint færre end for andre elever. Dertil gennemfører kun 85 pct. af dem folkeskolen, mens det for børn, der ikke er født ind i fattigdom, gælder 91 pct.
Blandt 17-årige er der også forskelle at se. Kun 50 pct. af dem, der er født ind i fattigdom, er startet på en ungdomsuddannelse, mens det for deres jævnaldrene er 64 pct. Når de er fyldt 25 år, lyder andelen af de to gruppen, der har gennemført en ungdomsuddannelse, på henholdsvis 70 pct. og 82 pct.
Efterlyser handlingsplan
Resultaterne fra den nye rapport har fået Egmont Fonden til at sætte 100 mio. kr. af, der skal hjælpe økonomisk trængte familier. Det er dog ikke nok, og der efterlyses indsatser for at mindske uligheden i uddannelse. Samme budskab lyder også fra Red Barnet.
- Rapporten viser, at vi som samfund ikke er blevet et hak bedre til at hjælpe børn fra fattige familier med at flytte sig tilstrækkeligt. Det er på tide at handle. Særligt når undersøgelser igen og igen peger på, at en barndom i fattigdom har store konsekvenser, som ofte rækker ind i voksenlivet, siger Red Barnets stedfortrædende generalsekretær, Janne Tynell.
Konkret ønsker Red Barnet en national handlingsplan med konkrete mål og indsatser, der skal forebygge fattigdom og afbøde dets konsekvenser. Selv er de klar med fem konkrete tiltag, hvor to er direkte rettet mod folkeskolerne.
Først og fremmest ønskes der, at der ikke skal indgå egenbetaling i skolerne som ved skoleudflugter og aktiviteter samt ordentligt it-udstyr og internetadgang til familierne, så de kan deltage i skolen og på forældreintra. Samtidig skal læreruddannelsen opkvalificeres, og der skal sørges for tid til arbejdet med relationer, så børnene kan få gode rollemodeller, der ser deres potentiale og har forventninger.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.