DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Kommunerne vil tage teten i forhandlinger om udtagning af lavbundsjord
Ved debatten "Fra hockeystav til verdensmål" medvirkede Peder Hvelplund, klimaordfører, Enhedslisten. Laila Kildesgaard, direktør i KL, Kim Mortensen, Direktør, Dansk Fjernvarme. Claus Bindslev, Adm. direktør, Nextstep by Bindslev var ordstyrer.
Foto: Anders Munk Povlsen

KL-direktør:
Kommunerne vil tage teten i forhandlinger om udtagning af lavbundsjord

Kommunerne er klar til at tage en ledende rolle i klimakampen. Blandt andet vil man gerne i spidsen for forhandlinger om udtagning af lavbundsjord, klargjorde direktør i KL Laila Kildesgaard i en debat på Folkemødet.

FOLKEMØDE: Kommunerne vil gerne endnu mere på banen og have en koordinerende rolle i forhold til klimaindsatsen i Danmark. Det var budskabet fra direktør i KL Laila Kildesgaard ved en debat på Folkemødet torsdag.

Ifølge direktøren har kommunerne de rette redskaber, såsom lokalt kendskab til at stå i spidsen for en overordnet indsats, der skal samle klimatrådene, når det kommer til indkøb, landbrug, transport og energi. En indsats, der skal sikre Danmarks fortsatte førerposition i den grønne omstilling.

- Noget af det, vi gerne vil gøre i kommunerne, er at tilbyde, at det er kommunerne, der står for indsatsens med at få koordineret alle de her områder. Hvordan laver vi strategisk energiplanlægning på tværs af Danmark, hvordan sørger vi for elnettet ligger de rigtige steder, hvordan sørger vi for, at alt det hele bliver planlagt, og hvordan sørger vi for, at det samtidig giver bedre forhold for borgerne, siger Laila Kildesgaard.

Kan speede proces op med 50 pct.

Ifølge Enhedslistens klimaordfører er der på Christiansborg en vilje til at inddrage kommunerne mere. Han peger eksempelvis på en velvilje til at tage kommunerne mere med på råd, når der skal udtages lavbundsjord til ikke længere at fungere som landbrugsjord.

- Vi sidder og forhandler landbrug lige nu, og der nogle perspektiver i forhold til, at kommuner også skal bruges, når der skal udtages landbrugsjorde. De har det lokale kendskab i forhold til forhandlingerne med de lokale jordejere. Det, tror jeg, er helt afgørende for den process, siger han.

Den opgave er kommunerne helt klar til at til at løfte, hvis de får muligheden.

- Jeg håber, Peter, tager den indstilling med til forhandlingsbordet. Hvis kommunerne kommer i spidsen for forhandlinger med udtagning af lavbundsjord, så vil vi godt tilbyde at speede processen op med 50 pct., siger Laila Kildesgaard. 

Hvordan bliver klimakamp til velfærd

Der ligger dog ifølge KL en stor udfordring i at klargøre over for borgerne, hvad klimakampen i sidste ende gør for dem, således at det ikke bare bliver et prestigeprojekt for politikerne. 

- Når der kommer kommunalvalg til november, så er det vigtigt, at kunne sætte nogle billeder på, hvornår er det klimaindsatsen giver bedre velfærd, siger Laila Kildesgaard, og fortsætter:

- Det kan være på det digitale område, det kan være mere natur derude, så man nedsætter CO2-udledningen, eller man kan lave flere rekreative områder. Altsammen skal forbindes, så det bliver tydeligt. 

Og alle de tråde i klimaindsatsen er kommunerne altså klar til at tage en endnu større del i at knytte sammen, lyder meldingen.