Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Ladestandere til brug for elbiler, der varetager kommunale opgaver er ok at etablere for en kommune, men ikke offentligt tilgængelige ladestandere.
Foto: Jens Dresling, Ritzau Scanpix.

Tilsynet: Ikke kommunal opgave at betale for el-ladestandere

Frederiksberg med de høje elbils-ambitioner har fået udtalelse fra Ankestyrelsen imod sig.
8. MAR 2021 9.30

FREDERIKSBERG: At etablere og drifte offentligt tilgængelige el-ladestandere er erhvervsvirksomhed, som kommunerne skal holde sig fra.

Det er i hvert fald vurderingen i det kommunale tilsyn under Ankestyrelsen, som dermed vender tommelen nedad til en forespørgsel fra Frederiksberg Kommune, der har en ambition om at blive landets elbil-kommune nummer et. 

Tilsynet har efter reglerne om kommunalfuldmagt vurderet, at kommuner hverken kan betale for offentligt tilgængelige ladestandere eller for de grundinstallationer, der skal til for at etablere ladestandere. Det er erhvervsvirksomhed, som kommuner skal holde sig fra uanset klima- og miljøhensyn.

Tilsynet vurderer også, at at kommunen heller ikke kan betale for grundinstallationer og montage af el-ladestandere og herefter udbyde driften til andre.

Frederiksbergs plan er i løbet af 2021 og 2022, at leverandøren Clever 24 etablerer nye ladestandere, og har samtidig dialog med tre operatører om endnu flere ladestandere for at sikre ladegaranti i hele byen.

Tilsynet understreger, at kommunen i medfør af kommunalfuldmagtsreglerne om produktion til eget brug vil kunne betale for etablering af og drive el-ladestandere til brug for kommunens varetagelse af kommunale opgaver, dvs. til brug for de el-biler, som kommunen bruger til at varetage kommunale opgaver.

ka