DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Borgerlige partier vil åbne mere, end eksperter anbefaler
Alle landets unge skal fortsat blive hjemme foran skærmen de kommende uger, medmindre de bor på Bornholm eller går i en afgangsklasse eller på en efterskole i Nord- eller Vestjylland.
Foto: Christian Lindgren, Ritzau Scanpix

Borgerlige partier vil åbne mere, end eksperter anbefaler

Flere partier vil have flere elever og erhvervsdrivende med i genåbning.

Flere partier er parate til at gå længere med en genåbning fra på mandag, end en ekspertgruppe lægger op til. Det vil de argumentere for, når partilederne kl. 15.30 i dag mødes med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) for at drøfte genåbning med udgangspunkt i beregningerne fra ekspertgruppen.

Som omtalt foreslår eksperterne at genåbne udvalgsvarebutikker op til 5.000 kvm, som ikke ligger i storcentre.

Det forstår Pape ikke.

- Det undrer mig, at man skal have et loft over butiksstørrelser. Det giver en skævhed. Har man over 5.000 kvadratmeter, må man ikke åbne. Men man skulle tro, at dér kunne man lave afstandskrav, så der er god plads til kunderne. For eksempel i et byggemarked, siger Pape.

Pape kalder det for "håbløse restriktioner", at det kun er efterskoler i Vestjylland og Nordjylland og på Bornholm, der må genåbne i første omgang.

- Hvis de ligger i Nordjylland og i Vestjylland, så må de gerne åbne for elever, der kommer fra hele landet. Men hvis der er en efterskole på Fyn med elever fra Nordjylland og Vestjylland, så må de ikke åbne. Det er bare noget rod. Man kan lave en boble på en efterskole, og de skal bare åbnes alle sammen. Alt andet er mærkeligt, siger Pape.

V: Frisører og skoler

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, mener, at liberale erhverv som frisører og massører også bør have lov at åbne. 

Desuden bør alle efterskoler og højskoler også kunne åbne, ikke kun i udvalgte steder, som myndighederne lægger op til.

Desuden mener han, at langt de fleste skoler bør kunne åbnes, hvis man til gengæld er klar til at lukke dem hurtigt ned lokalt, hvis der pludselig sker en stigning i smitten.

- Vi kan ikke blive ved med at holde Danmark lukket. Hver eneste dag hører vi historier om de stigende omkostninger ved nedlukningen - økonomisk, socialt, menneskeligt. Det går ikke længere. Vi bliver nødt til at få gang i en fleksibel genåbning, skriver han på Facebook.

DF vil have flere i skole

Også Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ser gerne, at man åbner hurtigere og mere end ekspertgruppens indstilling.

- Når det eksempelvis kommer til skolerne, skal vi have et højere ambitionsniveau, siger Thulesen Dahl, som gerne ser, at flere elever kommer tilbage til fysisk undervisning, end der er lagt op til.

Partiets sundhedsordfører, Liselotte Blixt, undrer sig desuden over, at Lolland-Falster ikke får lov at genåbne, når smitteniveauet her er lavt, siger hun til DR. Hun efterlyser desuden genåbning af efterskoler og højskoler i hele landet.

Kritiske radikale spørgsmål

Ministrene kan også forvente kritiske spørgsmål fra De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, på eftermiddagens møde. Hun havde håbet, at flere forretninger, liberale erhverv, højskoler, efterskoler, skoler og uddannelser var på listen, skriver hun i et opslag på Facebook.

- Vi vil også udfordre nogle af præmisserne og stille en række spørgsmål. Vi har brug for beregninger på fx mindre grupper på højskolerne. Hvis Norge kan hvorfor kan vi så ikke i Danmark? Og hvorfor kan en slags butik åbne med restriktioner men ikke en anden? Og hvorfor lige præcis forsamlingsloft på 20 til udendørs idræt, spørger hun og tilføjer, at partiet ikke ønsker så stor en åbning, at man risikerer at skulle lukke alt ned igen om en måned. 

EL maner til forsigtighed

Derimod er Enhedslisten forsigtig med at åbne for meget.

- Der må ikke gå overbudspolitik i den. Eksperterne siger jo nu, at den britiske variant er mere dødelig end den gamle, siger politisk ordfører Mai Villadsen til DR.

Hvis eksperternes indstilling følges til punkt og prikke, vil det ifølge beregningerne betyde, at der medio april vil være samlet set cirka 870 indlagte på landets hospitaler med covid-19.

Det er et relativt højt tal, mener Mai Villadsen. Hun frygter et for stort pres på sundhedsvæsnet.

- Derfor vil jeg være kritisk over for myndighedernes anbefalinger, siger hun.

Enhedslisten kan dog som udgangspunkt være med på ekspertgruppens indstillinger, tilføjer hun. Det vigtigste for regeringens støtteparti er at give børn og unge en normal hverdag, siger Villadsen.

Endelig melding onsdag

Efter planen vil regeringen onsdag melde ud, hvad genåbningen konkret vil byde på.

Ifølge Tyra Grove Krause, der er afdelingschef i Statens Serum Institut, er det især på grund af den såkaldte britiske virusvariant, B117, at det ikke kan forsvares at åbne alle skoler og uddannelsesinstitutioner i hele landet.

- Det vil føre til så meget aktivitet i samfundet, at vi vil se stigende smittetal, der kan nå ud over, hvad vores sundhedsvæsen kan klare, siger hun til DR.

I scenariet vil det ikke være nok, at der bliver foretaget hyppige test af elever og lærere, og at fremmødet på skolerne bliver reduceret til 50 pct.

Ritzau / ak

Artiklen er løbende opdateret.