Mellem hver fjerde og hver tredje ledige er økonomisk sårbar, fremgår det af en levevilkårsundersøgelse fra Danmarks Statistik. Betegnelsen hæftes på personer, der er omfattet af tre ud af fem afsavnsmål, og det er 29 pct. af alle ledige.
De fem afsavnsmål er, at man har svært eller meget svært ved at få pengene til at slå til, at der har været ubetalte regninger det seneste år, at man ikke vil kunne betale en uforudset udgift på 10.000 kr., at man af økonomiske grunde ikke har bil, og at man ikke har råd til en uges årlig ferie væk fra hjemmet. Er tre af disse opfyldt, er man økonomisk sårbar, og det er blot fire pct. af mennesker i arbejde.
Samme lave andel gælder for folkepensionister, mens førtidspensionister mere ligner de ledige med 25 pct. økonomisk sårbare. Studerende ligger midt imellem med 12 pct.
Levevilkårsundersøgelsen har i 2020-udgaven også interesseret sig for lån, der ikke er knyttet til boligen, og her viser sammenhængen sig at være, at 38 pct. af økonomisk udfordrede husstande har mere end ét af den slags lån. Blandt husstande uden særlige økonomiske problemer er andelen kun ni pct.
Levevilkårsundersøgelsen blev sat i gang lige før sidste års første coronanedlukning, og Danmarks Statistik peger selv på den omstændighed som en mulig usikkerhedsfaktor. Om og i givet fald hvordan og hvor meget vil blive undersøgt over de næste par måneder.
mk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.