dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Ikke mere godt vejr, tak - historisk iltsvind truer
Det stille og varme vejr giver frygt for iltsvind flere steder i Mariager Fjord og Limfjorden. I 1997 blev netop Mariager Fjord ramt af iltsvind hvilket gav masser af døde fisk i vandet.
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Ikke mere godt vejr, tak - historisk iltsvind truer

2020 kan blive det værste år siden 2002, og forsker advarer om, at kvælstofudledningen skal reduceres for ikke at efterlade os med et kronisk problem.
3. SEP 2020 12.45

Kommunerne ved Limfjorden, Mariagerfjord, Sydøstjylland og det sydfynske øhav skal krydse fingre for voldsomt snarere end for godt vejr de kommende uger. Helst en storm over flere dage, som kan ruske op i de kystnære vande, hvor algevæksten buldrer afsted, skriver Kommunen.dk.

2020 kan blive det slemmeste år siden 2002, hvor iltsvindet forårsagede omfattende skader på plante- og dyreliv, vurderer Stiig Markager, professor ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet. Han har beskæftiget sig med vandmiljøet i mere end to årtier.

- Kommer der en storm, kan situationen ændres meget hurtigt, men det vigtige er det lange perspektiv, for problemerne består. Havmiljøet kan ikke tåle lange, tørre somre med varmt vejr. Vil vi ændre på det, må vi sætte ind på de faktorer, som forårsager problemerne, siger han.

Stiig Markager peger entydigt på den fortsatte kvælstofudledning fra landbruget og dyrkningen af lavbundsjorde tæt på kyst, søer og vandløb som de væsentligste syndere. Herfra tilføres vandet store mængder kvælstof og fosfor. Og snarere end at blive mindre, er udledningen vokset de seneste år.

Læs hele historien på Kommunen.dk.