DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Enigt byråd i Randers vil undersøge ældreplejen
Tv-programmet 'Plejehjemmene bag facaden' indeholdt skjulte optagelser fra Huset Nyvang i Randers.
Foto: TV 2

Enigt byråd i Randers vil undersøge ældreplejen

Tv-udsendelse resulterer nu i ekstern undersøgelse af ældreområdet. Et flertal udenom borgmesteren trækker også politianmeldelse tilbage.

RANDERS: Der skal laves en ekstern undersøgelse af ældreområdet i Randers Kommune. Det har byrådet mandag aften vedtaget på et ekstraordinært byrådsmøde.

Beslutningen kommer efter TV2-udsendelsen 'Plejehjemmene bag facaden', som indeholdt skjulte optagelser af uværdig behandling af to beboere på plejehjemmene Kongsgården i Aarhus og Huset Nyvang i Randers.

Forslaget kom fra et flertal uden om Socialdemokratiet og borgmester Torben Hansen (S), men efter tøven valgte Socialdemokratiet i sidste uge at tilslutte sig ønsket om en ekstern undersøgelse. 

Udover undersøgelsen var der også enighed om, at der skal indføres pårørenderåd på alle plejecentre og i hjemmeplejen. Desuden skal der laves et særligt talentprogram for de ansatte i kommunens ældrepleje og udpeges en ældre- og handicapombudsmand, som pårørende og medarbejdere kan gå til. Disse ting vedtages dog først formelt sammen med budgettet, oplyser kommunen.

Ikke enighed om alt 

Derimod var det uden socialdemokratiske og konservative stemmer, at et flertal på 17-14 besluttede at tilbagekalde kommunens politianmeldelse af TV2's medarbejdere for at opsætte skjulte kameraer.

Den vedtagne undersøgelse skal både omfatte Huset Nyvang, generelle forhold på ældreområdet og det politiske og administrative ansvar i sagen, blandt andet hvem der besluttede, at kommunen sagde nej tak til at se tv-udsendelsen på forhånd.

Det tredje ben har Socialdemokratiet været imod med det argument, at man hellere skulle se fremad og undgå jagt på syndebukke. Af samme grund foreslog partiet sammen med De Konservative ifølge Randers Amtsavis i stedet at inddrage medarbejdere, faglige organisationer og Ældrerådet i den politiske styregruppe bag undersøgelsen. Det blev nedstemt af flertallet, skriver avisen.

ak