dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Kommuner dropper revalidering

Kommunerne omskoler stadig færre til et nyt fag, hvis de ikke kan varetage deres oprindelige. På ti år er 10.000 færre blevet revalideret.

Antallet af personer, der revalideres på grund af dårligt helbred, arbejdsulykker eller nedslidning, styrtdykker. Det skriver Fagbladet 3F.

3.166 personer var i april 2020 på revalidering. Det er mere end en halvering på fem år, hvor 7.228 personer i april 2015 var på revalidering. Bladrer man ti år tilbage i kalenderen, var over 13.000 på revalidering i 2010, viser tal fra Jobindsats.

Revalidering er en slags omskoling til et nyt fag, hvis man er for syg eller fysisk hæmmet til at varetage sit oprindelige. Man kan få revalideringsydelse under omskolingen i op til fem år, og beløbet svarer til den højeste sats for dagpenge.

Revalidering er et af de dyreste redskaber i kommunernes værktøjskasse, har Cabi, Center for Aktiv Beskæftigelsesindsats, beregnet.

Ikke bevidst strategi i Odder

Odder Kommune er en af de kommuner, der nærmest har ligget på et nul i forhold til antallet af personer, der har fået en revalidering inden for det seneste års tid.

I kommunen siger direktør for Social, Sundhed og Beskæftigelse, Jette Lorenzen, at der hverken er en officiel eller uofficel politik om, at kommunen ikke skal revalidere sine borgere.

- Det er ikke nogen bevidst strategi. Men vi er bare rimeligt gode til at bruge andre redskaber, siger Jette Lorenzen.

Hun nævner, at kommunen for eksempel har skruet særligt tilrettelagte forløb sammen inden for eksempelvis sosu-området, hvor der mangler hænder.

Politisk prioritering i Næstved

I den modsatte ende af skalaen ligger Næstved Kommune. Efter at have ligget på omkring 70-80 revalidenter i 2016-2018, tog tallet et sving opad i slutningen af 2018. Fra midten af 2019 har tallet månedligt svinget mellem 125 og 140 personer på revalidering.

Hoppet opad skyldtes en politisk beslutning. Kommunen ville revalidering. Det fortæller Anette Brix, der er konservativ og formand for Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget i Næstved Kommune.

- Vi har haft fokus på revalidering, fordi det virker i forhold til, hvad der hjælper borgeren bedst. Det er selvfølgelig dyrt, men det er også godt, og det betaler sig i den sidste ende, siger Anette Brix.

Udvalgsformanden siger dog også, at man nok vil se tallet dale igen i kommunen i stil med andre kommuner. Og det handler blandt andet om økonomi.

- Vi har også skulle finde nogle penge, og så ryger der desværre lidt flødeskum, siger Anette Brix.

ka