
ESBJERG: 48 kilometer nyanlagt sti - Grænsestien - bugter sig langs den dansk-tyske grænse, som den så ud fra 1864 til 1920. Stien er anlagt som en markering af Genforeningen 2020 og skulle officielt være indviet, hvis det ikke var for corona, oplyser Esbjerg Kommune.
- Vi ville gerne have indviet Grænsestien med et passende arrangement, men de planer har vi valgt at udskyde til senere. Hvornår det bliver, kan jeg desværre ikke sige, men vi kigger selvfølgelig på mulighederne for at koordinere det med de øvrige genforeningsarrangementer, som enten skydes til efteråret eller sommerprogrammet i 2021, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).
Til gengæld er Grænsestien nu åben for gæster. Den fortæller om tiden fra 1864 til Genforeningen i 1920, hvor den nordlige del af Slesvig efter Tysklands nederlag i Første Verdenskrig igen kom tilbage til Danmark. Stien følger så vidt muligt den tidligere grænse på strækningen fra Vadehavet til Kongeåen, og undervejs fortælles historien om en tid, hvor familier var adskilt af grænsen, gendarmer og toldere holdt øje med grænseoverløbere og smuglere, og hvor dansksindede sønderjyder måtte deltage på tysk side som soldater i Første Verdenskrig.
Følger oprindelig grænsedragning
Stien går fra Vester Vedsted over Egebæk-Hviding til Høm og fører besøgende fra Vadehavet og gennem marsklandskabet. Fra Høm til Obbekær går ruten forbi Stensbæk Plantage, som byder på hedelandskab og skov. Sidste strækning fra Obbekær til Villebøl ved Kongeåen følger stort set den oprindelige grænsedragning på grusveje og markskel. Stien kan sagtens opleves i mindre bidder til fods eller på cykel, og langs ruten er der fem rundture, som fører besøgende tilbage til udgangspunktet.
- Grænsestien vil inspirere flere til at komme ud i det fri og samtidig blive lidt klogere på et vigtigt stykke danmarkshistorie, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, der har støttet formidlingen af historierne om den tidligere dansk-tyske grænse.
Historisk konsulent Charlotte Lindhardt har samlet det omfattende historiske materiale sammen, som besøgende nu kan opleve på den tilhørende hjemmeside, langs stien og i de informationsbygninger, som findes ved stiens tre udgangspunkter.
eo
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.