DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Alvorlig kritik:
Børns diagnoser var synlige på Randers Kommunes hjemmeside

Datatilsynet udtaler alvorlig kritik, efter at høringssvar med diagnoser og tilknytning til specialskole lå offentligt tilgængelige i 35 timer.
17. JUN 2020 13.00

RANDERS: Datatilsynet udtaler i en ny afgørelse alvorlig kritik af Randers Kommune, som i oktober ved en fejl offentliggjorde personoplysninger på sin hjemmeside, og som efterfølgende hverken underrettede de berørte borgere eller Datatilsynet.

Der var tale om 15 høringssvar, som indeholdt oplysninger om børns trivsel, diagnose, tilknytning til en specialskole og navn, herunder navne- og adressebeskyttelse. Svarene var tilgængelige fra torsdag formiddag 17. oktober til fredag aften, i alt 35 timer.

Randers Kommune har oplyst til Datatilsynet, at en række af kommunens medarbejdere ikke var opmærksomme på, hvilke personoplysninger der ikke måtte fremgå i høringssvarene. Derfor blev de ikke fjernet, før svarene blev offentliggjort.

Kommunen undskylder sig desuden med, at borgere tre gange bliver gjort opmærksom på, at høringssvar ikke må indeholde fortrolige og følsomme personoplysninger, før de indsender.

Borgere ikke underrettet

Datatilsynet kritiserer ikke kun, at oplysningerne blev offentliggjort, men også, at Datatilsynet først blev underrettet 1. november, og at kommunen ikke fandt det nødvendigt at underrette de berørte borgere, før Datatilsynet kom ind i sagen.

Ifølge reglerne skal brud på persondatasikkerhed normalt anmeldes inden 72 timer, og manglende overblik over hændelsen er ikke undskyldning for at vente.

Ifølge afgørelsen var medarbejderne i forvejen instrueret i, hvilke oplysninger der skal slettes i høringssvar, men instrukserne blev ikke fulgt. Kommunen lover nu Datatilsynet, at medarbejderne vil få præciseret reglerne.