DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Klimatilpasning for tocifret milliardbeløb kan gå tabt

Regeringen vil indføre et nyt effektiviseringskrav for klimatilpasningsprojekter. Danva mener, sammen med en række andre organisationer, at det vil betyde fortsatte oversvømmelser og døden for rigtig mange af projekterne.
16. APR 2020 8.50

Klimatilpasningsprojekter for et tocifret milliardbeløb, der skal sikre mod fremtidige oversvømmelser, ligger klar og parat i de kommunaltejede vandforsyningsselskaber.

Men med et nyt effektiviseringskrav for nye anlæg, som regeringen har lagt op til, risikerer de aldrig at blive til noget. Det skriver Kommunen.dk.

Regeringens udspil indeholder et effektiviseringskrav på minimum to pct. på nyetablerede klimatilpasningsanlæg.

Problemet er, at man i sagens natur ikke kan gøre et spritnyt anlæg mere effektivt, end det allerede er - blandt andet fordi projekterne typisk har været i udbud, så de i forvejen er så billige og effektive som muligt.

Derfor vil man være nødt til at hente pengene til effektiviseringen i driften, fortæller direktør i Danva, Carl-Emil Larsen, der frygter, at det vil betyde, at tiltaget ingen virkning vil have.

- Der vil ikke komme gang i de klimatilpasningsprojekter, som ministeren ellers ønsker. Og jeg synes, det er paradoksalt lige nu, hvor man også har suspenderet det kommunale anlægsloft. Der er ingen tvivl om, at de her klimatilpasningsprojekter ville være nogle, man kunne sætte i gang. Men udviklingen bliver desværre ikke kickstartet på den her måde, siger han til Kommunen.dk.

Foruden Danva bakker Dansk Byggeri, Dansk Industri, Dansk Miljøteknologi og Foreningen af Rådgivende Ingeniører op om kritikken af effektiviseringskravet ligesom større kommuner som København, Aarhus, Odense og Aalborg også har udtrykt bekymring.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ministeriet. Udspillet forventes at være forhandlet færdigt i løbet af foråret.

Fakta

Regeringens udspil, der skal sætte gang i klimatilpasningen:

  • Selskaber betaler 100 pct. af omkostningerne til håndtering af regnvand. Kommuner og private betaler som hidtil, for udgifter der alene er deres (legepladser, lygtepæle etc.)
  • Der indføres tilsyn med, at projekter betalt over vandtaksten er samfundsøkonomisk hensigtsmæssige.
  • Selskaber får mulighed for at være projektleder og andre parter i projekterne skal ikke længere lægge ud for vandselskabernes del.
  • Tillæg ensartes, så alle tillæg til selskabernes indtægtsramme til klimatilpasningsprojekter omfattes af effektiviseringskrav.
  • Dokumentationskrav harmoniseres og indberetningerne digitaliseres.
  • Selskaberne får bedre mulighed for at samarbejde på tværs af områder og aktører.

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Abonnnenter på Kommunen.dk kan læse hele historien her