dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Flere kommuner inddrager borgerne

Flere og flere kommuner eksperimenterer med at trække borgerne længere ind i det politiske maskinrum, viser ny undersøgelse. Ekspert kalder det modigt.
20. JAN 2020 6.20

Der er tale om en af de mest gennemgribende og ambitiøse omlægninger af den politiske arbejdsform i kommunerne de seneste årtier, når flere kommuner eksperimenterer med at involvere borgerne i at finde løsninger på lokale problemer. Det skriver Mandag Morgen.

Det fremgår af en ny undersøgelse, som en af landets førende kommunalforskere, professor Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet, har foretaget for Demokratikommissionen.

- Kommunalbestyrelserne er modige. De inviterer ikke bare borgerne til at deltage i de traditionelle borgermøder, men trækker dem helt ind i byrådsarbejdet, hvor de stort set har samme politikudviklende rolle som politikerne selv, siger Ulrik Kjær til Mandag Morgen.

Otte ud af ti kommuner laver særlige udvalg, hvor borgere og politikere sammen udtænker nye ideer og løsninger.

Droner og vægtere i Gentofte
Det er Gentofte Kommune et eksempel på. Her har over 1.400 borgere hjulpet politikerne med at løse nogle af kommunens udfordringer. Det har blandt andet ført til, at droner og vægtere nu skal få bugt med det stigende antal tyverier og indbrud i Gentofte. Flere flygtninge er kommet hurtigt i job. Og snart må hverken unge eller ansatte i kommunen ryge i skole- og arbejdstiden.

- Vores erfaringer er fantastisk positive, siger borgmester Hans Toft (K).

I hver femte kommune som Aarhus, Kolding og Faaborg-Midtfyn får borgerne ansvaret for en lille del af budgettet – også kaldet borgerbudgetter. Pengene bliver brugt på for eksempel en legeplads, belysning på en fodboldbane eller udendørs træningsfaciliteter i et grønt område. Udviklingen bryder med den klassiske arbejdsdeling, da politikerne overlader magt til borgerne.

- Hvis vi for alvor skal brede demokratiet ud, er vi som politikere nødt til at være mere opsøgende, siger borgmester Hans Stavnsager (S) fra Faaborg-Midtfyn Kommune.

Et af de mest vidtrækkende eksempler står politikerne i Odense for. De har fået hjælp fra både eksperter og borgere til at få ideer til, hvordan kommunen kan sikre velfærden frem mod 2030. Her skal borgerne ikke længere betragte sig selv som kunder i velfærdsbutikken. De skal i højere grad selv bidrage til at skabe bedre livsvilkår, tage ansvar for svære politiske prioriteringer og udvikle nye ideer.

ibs

Abonnenter på kommunen.dk kan læse mere om Gentoftes erfaringer her.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/flere-kommuner-inddrager-borgerne

GDPR