KV21: Tre af de seks største kommuner får ny Venstre-spids

I Aalborg valgte de lokale V-folk i aftes Jan Nymark Thaysen som ny borgmesterkandidat. Også i Odense og Randers har Venstre nye navne øverst på stemmesedlen.
26. NOV 2019 12.30
TEMA: KV21

Fem af de seks største kommuner har socialdemokratiske borgmestre: København, Aarhus, Odense, Aalborg og Randers. Og i tre af de fem store røde kommuner er der ved næste valg i november 2021 udskiftning i det traditionelt udfordrende borgmesterparti, Venstre.  

Det allernyeste ansigt er i Aalborg, hvor Jan Nymark Thaysen mandag aften i Utzon Center blev valgt til partiets nye spidskandidat og politiske leder. Venstres hidtidige frontfigur, sundheds- og kulturrådmand Mads Duedahl, meldte i oktober ud, at han - i stedet for at satse på borgmesterposten i Aalborg - går efter at blive ny formand for regionsrådet i Region Nordjylland.

Thaysen var ifølge Nordjyske ene kandidat til at blive ny spids, som dermed skal bide skeer med borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S). V-politikeren, der er landinspektør af uddannelse, fik 1.583 personlige stemmer ved KV17 og er i gang med sin anden byrådsperiode. Ved KV17 var Tina French-Nielsen spids for anden gang.

Mens Aalborg har haft rød borgmester siden 1970, har der været rød-blå udskiftning i Randers, hvor Torben Hansen (S) ved KV17 erobrede borgmesterværdigheden fra Claus Omann (V), der sad i en enkelt blå periode efter to røde. Efter Omanns afgang har Venstre samlet sig om Christian Brøns, der i dag er 1. viceborgmester og næstformand i økonomiudvalget. 

Brøns er lærerstuderende og kom i byrådet ved KV13 som 22-årig, hvor han var yngste politiker. 

I Odense er der ligesom i Aalborg tale om et farvel til en prøvet spidskandidat i Venstre, her er det rådmand Jane Jegind, der stopper som spids efter hele 15 år - og som altså ved KV17 mislykkedes i at vippe borgmester Peter Rahbæk Juel (S) af pinden.  

Nu er 24-årige Christoffer Lilleholt spids. Han har siddet i byrådet, siden han var 18 år og fik ved KV17 genvalg med 2.359 personlige stemmer - fjerde højeste antal blandt alle kandidater i Odense. Kommunen har haft S-ledet styre siden 1970 kun afbrudt af en enkelt periode med afdøde Jan Boye (K) fra 2006-2010. 

I de to største kommuner finder man som bekendt også S-borgmestre i skikkelse af Frank Jensen og Jacob Bundsgaard. I København har Cecilia Lonning-Skovgaard (V) været V-spids, siden Pia Allerslev blev vraget op til KV17. I Aarhus var Bünyamin Simsek spids ved KV13 og igen ved KV17. 

Blandt de seks største kommuner er for tiden en enkelt V-ledet: Esbjerg, hvor Jesper Frost Rasmussen er borgmester. 

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt