Tosprogede drenge trives overraskende godt i skolen
Foto: Henrik Ole Jensen, Ritzau Scanpix

Tosprogede drenge trives overraskende godt i skolen

Det er 'enormt positivt for integrationen', at elever med ikkevestlig baggrund er glade for folkeskolen, siger skoleleder.

Selvom man er dreng af ikkevestlig oprindelse, der klarer sig fagligt dårligt i skolen og ikke altid har det let derhjemme, kan man godt være rigtig glad for at gå i skole. Det skriver Politiken tirsdag.

Politiken har hevet en række tal ud af den årlige trivselsundersøgelse, som alle elever i folkeskolen deltager i, og som Undervisningsministeriet står bag. Trækket viser, at elever med ikkevestlig baggrund på en skala fra 1 til 5, hvor 5 er højest, generelt trives lige så godt som etnisk danske elever. Og at drenge med ikkevestlig baggrund ligger i toppen af trivselsbarometret. 

32,3 pct. af dem ligger på et trivselstal på mellem fire og fem, mens det gælder for 31 pct. af de etnisk danske drenge og 27,7 pct. af de etnisk danske piger.

Sidsel Vive Jensen, der er skole- og integrationsforsker ved Vive Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, kalder det 'super positivt og interessant', at skoleelever fra ikkevestlige lande trives på samme niveau som etnisk danske.

- Det giver os en indikation af, at vi ikke har en generel udfordring med trivslen blandt elever med anden etnisk herkomst end dansk. Mig bekendt er der ikke nogen, der har undersøgt denne elevgruppes trivsel systematisk, så det er ikke noget, vi som sådan ved noget om, siger hun.

At elever med ikkevestlig baggrund generelt trives lige så godt i folkeskolen som etnisk danske børn, kan overraske, fordi de generelt får lavere karakterer. Mens etnisk danske elever fik et snit fra folkeskolens afgangsprøve i sommer på 7,5, var det 6,4 for efterkommere og 5 for indvandrere.

Bekymring i mange år
Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, kalder tallene glædelige.

- Noget kan tyde på, at vi er ved at få knækket kurven. Det her er noget, vi har været bekymrede over i mange år, siger han og understreger, at 'der stadig er en elevgruppe, der har en udfordring'.

Hos Skolelederforeningen er formand Claus Hjortdal også tilfreds.

- Det er nogle rigtig gode tal. Der virkelig grøde i at ville lære noget og blive til noget blandt indvandrere. Vi ved, at der er stadig flere, der kommer igennem ungdomsuddannelserne, og færre, der begår kriminalitet. Der er nogle bevægelser i gang, som nogle – medier og politikere – har lyst til at overse for i stedet at hænge fast i nogle stereotyper, siger Hjortdal, der vurderer, at samfundet har en 'grum tendens til at generalisere' og 'klaske det hele sammen i én stor pærevælling'.

MG

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt