Thisted i top og Allerød i bund af ejendomsvenlige kommuner

Ejendom Danmark har offentliggjort sin årlige liste over kommunernes ejendomsvenlighed. Sagsbehandlingstid, gebyrer og timepris på byggesagsbehandlingen er afgørende, viser ranglisten.

Erhvervsorganisationen for ejere, udlejere og administratorer af fast ejendom i Danmark, Ejendom Danmark, har udgivet sin rangliste over ejendomsvenligheden i de danske kommuner. Kommunerne er blevet vurderet ud fra parametre som dækningsafgift, grundskyld, om kommunens private lejeboliger er reguleret eller ej, sagsbehandlingstiden for byggesager, byggesagsgebyrer, og antallet af ejendomsforbrydelser (brandstiftelse, hærværk og indbrud).

Generelt set vurderer Ejendom Danmark, at kommunerne er blevet mere ejendomsvenlige i forhold til sidste år. Eksempelvis er timeprisen i byggesagsgebyrer, dækningsafgift og ejendomsforbrydelser alle faldet, men omvendt er grundskylden og sagsbehandlingstiden steget.

I toppen af ranglisten er Thisted Kommune, der har ligget i top-5 siden 2016. Det er derfor en stolt borgmester, der kan konstatere, at de har vippet Assens Kommune af pladsen på toppen. 

- Det har en stor betydning, at vi har en hurtig behandling af byggesager, og det skyldes det gode samarbejde, vi har med borgere, for eksempel gennem forhåndsdialoger. At vi samtidigt fortsat kan gøre det uden gebyrer er ekstra godt. Vores spring fra 4. til 1. pladsen er jeg personligt rigtig glad for, siger borgmester i Thisted, Ulla Vestergaard (S). 

Skive, Herning, Struer og Vesthimmerlands kommuner udgør resten af top-5. 

Allerød i bund
I den triste ende af ranglisten finder man Allerød Kommune. Det hænger sammen med, at byggesagsbehandlingstiden er steget i 2019 og er opgjort til gennemsnitligt 93 dage i Allerød. Det er 40 dage længere end i 2018, hvor behandlingstiden var 53 dage, ligesom at timeprisen på byggesagsbehandlingen ifølge undersøgelsen også medvirkende til, at Allerød Kommune ender på sidstepladsen. Prisen er steget fra 727 kr. til 836 kr.

- Det er gået fra skidt til værre for ejendomsvenligheden i Allerød det seneste år, og det er den helt forkerte strategi at skrue op for timepris og slække endnu mere på sagsbehandlingstiden. Allerød har udfordringer nok, som det er. Ejendomsvenlighed er vigtigt at prioritere, for boliger og erhvervsejendomme bidrager til at holde gang i aktiviteter, beskæftigelse og økonomien i kommunen, siger administrerende direktør i Ejendom Danmark, Jannick Nytoft, til Sjællandske. 

Generelt set klarer de jyske - og særligt midtjyske - kommuner sig bedst, mens de sjællandske kommuner halter efter, viser ranglisten. 

Se hele ranglisten her eller læs mere om metoden bag ranglisten


Kilde: Ejendom Danmark

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev