
Der er spændinger i luften i Vestjylland, hvor kritikken hagler ned over planerne om en 170 kilometer lang højspændingslinje. Søndag afslørede Jyllands-Posten, at den danske stat har presset på for at få slettet passager i en rapport, som skulle undersøge muligheden for at lægge højspændingsledningerne i jorden.
Ændringerne skete, selvom rapporten fra det canadiske konsulentfirma WSP skulle være uvildig. I rapporten åbnede WSP for, at halvdelen eller op mod hele linjen kunne lægges i jorden, hvis det blev undersøgt nærmere.
Det havde Energinet, som ejes af Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, afvist, og konsulentfirmaet fandt undervejs tegn på, at der var 'en på forhånd fastlagt konklusion'.
WSP blev herefter kaldt til møde i Danmark, og Energistyrelsen og Energinet fik ifølge Jyllands-Posten WSP til at omskrive rapporten.
Kritiske afsnit væk
Da den endelige rapport blev fremlagt i december sidste år, var de kritiske afsnit væk, og hovedkonklusionen stemte overens med Energinets om maksimalt 15 pct. kabellægning i jorden.
At konklusionerne blev ændret i den endelige rapport, skyldes ifølge Martin Hansen, vicedirektør i Energistyrelsen, 'en dialog, hvor konsulenten bliver klogere'.
I en pressemeddelelse fra søndag aften siger Energinet, at kabler i jorden er for farlige for resten af elnettet.
- Kabler i jorden opfører sig helt anderledes end luftledninger, og der er ingen steder i verden, hvor der er erfaringer med så lange 400 kV-strækninger, lyder det fra Henrik Riis, der er administrerende direktør for Energinet Eltransmission.
Han tilføjer, at det vil være uansvarligt med en kabellægning, som teknologien ser ud i dag.
For lidt over et år siden lød det også fra Energinet, at det ikke var umuligt at lægge kablerne i jorden, men at det ville være både svært og dyrt.
Minister: Maksimalt 15 pct.
Til TV Midtvest siger klima- og miljøminister Dan Jørgensen (S) ligesom Energinet, at der maksimalt kan kabellægges 15 pct. For detaljer om udbuddet og processen for den eksterne vurdering henviser han til Energistyrelsen.
Højspændingslinjen passerer gennem kommunerne Holstebro, Herning, Ringkøbing-Skjern, Esbjerg, Varde og Tønder.
Med de nye oplysninger, som er kommet frem de seneste dage, mener Vardes borgmester, Erik Buhl (V), at man bør undersøge sagen en gang mere.
- Hvis det udelukkende er prisen, og der stadig er leveringssikkerhed, så er det en samfundsopgave, og så må vi alle betale en smule mere for strømmen for at undgå masterne, siger han.
Den planlagte forbindelse koster ifølge Energinet 3,3 mia. kr., mens en fuld kabellægning i jorden løber op i 10,4 mia. kr.
Ritzau
Fakta
- Højspændingsforbindelsen skal begynde ved transformerstationen Idomlund, som ligger uden for Holstebro.
- Forbindelsen strækker sig over 170 kilometer mod den dansk-tyske grænse.
- Det meste skal hænge som luftledninger, men 26 kilometer kabler lægges i jorden, hvor der skal tages hensyn til natur eller nærtliggende landsbyer.
- Masterne bliver cirka 37 meter brede og omkring 35 meter høje.
- Prisen for forbindelsen afhænger af den tekniske løsning, og hvor meget der skal kabellægges i jorden fremfor at hænge som luftledninger på master.
Kilde: Jyllands-Posten
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.