Fire ud af ti folkeskoler misser krav om daglig motion
Foto: Johnny Wichmann, Ritzau Scanpix

Fire ud af ti folkeskoler misser krav om daglig motion

Skoleelever bevæger sig for lidt, og der er behov for at styrke faglighed i idræt, mener organisationer.

Fem år efter skolereformens indførelse svarer lidt over halvdelen af landets skoler - 58 pct. af dem, der har svaret - at de opfylder krav om 45 minutters daglig bevægelse. Det viser en ny undersøgelse fra TrygFonden og Dansk Skoleidræt, der har adspurgt landets folkeskoler, fri- og privatskoler og specialskoler.

Resultatet er langt fra tilfredsstillende, mener organisationerne DGI, Danmarks Idrætsforbund og Dansk Skoleidræt.

- 45 minutters bevægelse blev indført, da der kom en længere skoledag, og det er helt afgørende for, at man kommer godt igennem skoledagen.

- Hvis det bare er 'røv til bænk'-undervisning fra otte til 16 hver dag uden variation og bevægelse, så bliver det en rigtig lang skoledag, siger Bjørn Friis Neerfeldt, generalsekretær i Dansk Skoleidræt.

I sidste uge blev børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), kaldt i samråd om mere bevægelse i løbet af skoledagen.

- Er jeg tilfreds med status? Nej, det er jeg ikke. Rigtig mange skoler arbejder målrettet med bevægelse. Hatten af for det, for det har været en kæmpe forandring. Men mange skoler har et stort stykke arbejde foran sig, sagde Pernille Rosenkrantz-Theil blandt andet i samrådet.

Folketingshøring på vej
Næste skridt er ifølge ministeren at kalde interessenter i folketingshøring. Her har idrætsorganisationerne tre konkrete forslag til, hvordan flere skoler skal leve op til kravet om idræt og motion.

- Lærerne skal blive opkvalificeret. Vi skal have opkvalificeret skolernes fysiske forhold, når kommunerne renoverer skolerne alligevel. Sidst, men ikke mindst, skal kommunerne have skabt ordentlig bevægelsesplaner, der gør, at skolerne har noget at læne sig opad, siger Poul Broberg, chef for Public Affairs i Danmarks Idrætsforbund.

Der er ikke fastsat en dato på, hvornår folketingshøringen finder sted.

Ritzau

Se flere stillinger
Nyhedsbrev