
Klimaforandringerne skaber ikke kun skybrud og oversvømmelser på grund af stormflod, også vandet fra undergrunden giver problemer med sumpede eller oversvømmede haver og fugtige husfundamenter til følge.
En helt ny Momentum-analyse viser, at stigninger i grundvandet begynder at volde problemer flere steder i landet. Således svarer 32 pct. af de kommunale teknik- og miljøchefer, at de eller deres borgere de seneste ti år hyppigt eller meget hyppigt har haft problemer som følge af grundvandsstigninger, mens 50 pct. har oplevet enkelte tilfælde.
Når det gælder skybrud, har 45 pct. af kommunerne oplevet hyppige eller meget hyppige problemer, mens tallet er 38 for oversvømmelser fra vandløb og 31 for stormflod.
Et af de steder, hvor man oplever, at grundvandstigninger forårsager problemer, er Herning Kommune. Her oplever man i Sunds by, nord for Herning, at grundvandet står meget højt.
Bekymrende udvikling for parcelhusejere
- Man skal kun en halv meter ned i jorden, før man rammer grundvandet, og det giver allerede nogle udfordringer i dag. Samtidig giver separatkloakering i området flere udfordringer, for hidtil har fælleskloakken været med til at dræne området, siger Lene Kimø, chef i teknik og miljø i Herning Kommune, til Momentum.
I Parcelhusejernes Landsorganisation ser man med bekymring på de problemer, som det stigende grundvand giver.
- Jeg kalder det den skjulte fare, for du kan se, når vandstanden stiger nede i havnen ved højvande, men du kan ikke se, at vandet ikke løber væk fra et område, og grundvandet er der, fordi du ikke får afvandet ordentligt, siger Allan Malskær, landsformand i Parcelhusejernes Landsorganisation.
- Vi har brug for at få kigget på og samlet lovgivningen vedrørende ekstra grundvandsdræn, for som det er nu, er der ingen, der har en pligt til at gøre noget ved det her vand. Hverken kommuner eller forsyningsselskaber, og det er derfor borgerne, der er i spil, og hvad gør vi så? De har jo heller ikke lyst til at få udgiften, siger Lene Kimø.
MG
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.