Rapport: Beboere på deltid gavner yderkommuner
Deltidsbeboerne vil gerne være en del af det lokale liv - som da man i tirsdags fejrede første spadestik for byomdannelsen af Højer til at blive porten til Tøndermarsken.
Foto: Tøndermarsk Initiativet

Rapport: Beboere på deltid gavner yderkommuner

Det er en god ide at ophæve bopælspligten i yderområder og lade folk ude fra købe bolig nummer to, konkluderer forskere efter undersøgelse i Langeland og Tønder kommuner.

Mange yderkommuner undervurderer potentialet i at lade folk ude fra købe en helårsbolig uden bopælspligt. Deltidsborgere bidrager nemlig med meget positivt.

Det konkluderer et forskningsprojekt, som har undersøgt erfaringerne med deltidsbosætning i Langeland og Tønder kommuner for Erhvervsstyrelsen.

Dels er der gode chancer for, at nogle af deltidsborgerne ender som fuldtidsborgere. 40 pct. af deltagerne i undersøgelsen siger, at de overvejer at flytte permanent til deres hjem nummer to på et tidspunkt.

Dels lægger de en del penge hos de lokale håndværkere. 30 pct. i undersøgelsen har brugt over 200.000 kr. på renovering af deres bolig efter købet. Det giver både arbejde lokalt og er med til at forskønne landsbyen eller landområdet.

Desuden vil de gerne være en del af det lokale hverdagsliv og bidrage til lokalsamfundet. De køber ind lokalt, de går ud og spiser, og de ønsker ikke at leve et typisk sommerhusliv, men vil gerne lære folk at kende og deltage i det lokale liv.

 

Abonnenter på kommunen.dk kan læse mere her.

Se flere stillinger
Nyhedsbrev