Fik nej til 50-årigt lån - nu skal dige etableres med et 25-årigt

Guldborgsund på vej til at højvandssikre Sakskøbing by med sluser og diger for 20,3 mio. kr.
27. OKT 2019 8.05

GULDBORGSUND: Det blev et nej fra Økonomi- og Indenrigsministeriet til Guldborgsund Kommune til at garantere for et lån med løbetid på 50 år til et digeprojekt ved Sakskøbing. Men nu er forvaltningen klar til at gå videre med digeprocessen og lægger op til, at komunen skal garantere for et lån på 25 år i stedet for.

Det er Fællesrådet for Sakskøbing og omegn, der er initiativtager til projektet, der involverer sluse og diger. Det er efter bogen, at borgerne tager initiativet, og at kommunen kan facilitere processen.

Det var dog en streg i regningen, at ministeriet ikke ville dispensere fra lånereglerne. Kommunen havde satset på et argument om, at sluser og diger netop vil kunne hold i mere end 50 år, så en løbetid i samme længde gav mening - og ville kunne gøre projektet billigere for den enkelte lodsejer at være med i projektet, der samlet løber op i 20,3 mio. kr.

Ministeriet mente dog ikke, at der i Sakskøbing er tale om et tilfælde så særligt, at det kunne begrunde dispensation. Så nu er der arbejdet videre med et 25-årigt lån i stedet for.

Ifølge kystbeskyttelsesloven er det grundejerne selv, der skal finansiere projektet, som skal forhindre oversvømmelser som dem, Sakskøbings beboere kom ud for under stormen Bodil i 2013 og Alfrida i 2018-2019.

Nu er der lagt op til en høringsperiode i november, et offentligt borgermøde 6. november og såkaldte info-cafeer to gange i perioden, hvor berørte borgere kan stille spørgsmål. Der er udarbejdet en kort-info-løsning for de enkelte berørte om projektet.

Efter høringen skal kommunen sige ja eller nej til projektet.


 

Se flere stillinger
Nyhedsbrev