Klimaplan til 12 mio. kr. skal forebygge oversvømmelser

I kommunerne er man i fuld gang med at tilpasse sig klimaforandringer. Blandt andet i Odder, hvor de længe har døjet med oversvømmelser.

ODDER: Kommuner investerer nu millioner af kroner i klimatilpasningstiltag, som blandt andet skal forebygge oversvømmelser. Det sker for eksempel i Odder, hvor problemer med åen, der flyder over sine breder, nu bliver løst.

Odder Kommune har vedtaget en klimatilpasningsplan til 12 mio. kr., som blandt andet går ud på at bremse vandet, inden det når ind i byen.

- Vi har planer om at lave en jordvold op i cirka tre meters højde, hvor vandet kan komme op, og så vil vi også lave et tilbageholdelsesbassin, som skal bremse vandet, siger Ole Lyngby Pedersen (V), der er formand i Miljø-, Teknik,- og Klimaudvalget til TV2 Østjylland.

Det er et enigt byråd, som står bag planen, så det er kun regler og godkendelser, der mangler.

- Det er jo der, hvor jeg som praktiker gerne så, at vi var kommet i gang for længe siden, men sådan er det bare ikke. Der er eksempelvis fredninger, der skal tages hensyn til, siger Ole Lyngby Pedersen til TV2 Østjylland.

Har haft store konsekvenser
Kommunen sætter alt dette i gang for at undgå de store konsekvenser, vandstigningen har for borgerne langs åen.

Ét af de eksempler, som stadig står klart i erindringen hos mange i Odder, er sidste år i august, hvor et skybrud oven på mange måneders tørke fik åen til at flyde over sine bredder. Her var det især Odder Museum, der tog skade.

- Vi havde blandt andet alle gulvbrædder oppe, for at tjekke at det tørrede, som det skulle. Alt i alt kostede oversvømmelsen os omkring 100.000 kr., siger Klaus Markmann Jensen, der er museumsinspektør på Odder Museum, til TV2 Østjylland.

Sidste års hændelse præger stadig museumsinspektøren. Derfor er han glad for, at der snart kommer styr på vandmængderne.

- Jeg holder øje med vejrudsigten – hver gang det regner meget, går vi og ryster i bukserne, så det bliver en stor lettelse, når vi ikke skal bekymre os om dette længere, siger Klaus Markmann Jensen.

MG

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev