Regioner vil have fælles hjerteløber-indsatser
Foto: Region Midtjylland

Regioner vil have fælles hjerteløber-indsatser

De mange forskellige hjerteløber-ordninger for frivillige oplever stor succes, men de kan ikke tale sammen på tværs af landet. Det vil regionerne have lavet om på.
16. OKT 2019 11.06

På tværs af landet findes der fire forskellige hjerteløber-ordninger, hvor frivillige får besked, hvis der er en person med hjertestop i nærheden. Men er du tilmeldt i København, får du ikke besked, hvis du er på ferie i Vestjylland.

Det vil Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V), nu have lavet om på. Hurtig hjertelungeredning kan nemlig være forskel på liv og død. På landsplan er der op til 15 minutters forskel på udrykningstiderne, men det er ifølge formanden ikke muligt at have nok ambulancer i hele landet til at nedbringe alle udrykningstider til de laveste niveauer

Få minutter uden hjertelungeredning kan give hjerneskade ved hjertestop, og hvert minut uden kan reducere overlevelseschancerne med ti pct.

Rekordstor tilslutning i Midtjylland
I anledning af Hjertestarterdagen har Region Midtjylland netop opgjort, at der på det år, siden regionen blev en del af TrygFondens hjerteløber-ordning, er tilmeldt 18.000 frivillige, og de har været i aktion 463 gange.

- Med mere end 18.000 hjerteløbere er det næsten blevet en folkebevægelse at træde til og give livreddende førstehjælp ved hjertestop. Jeg er imponeret over, at det allerede nu er muligt at kalde hjerteløbere til langt de fleste af de hjertestop, som rammer personer på arbejde, hjemme eller i det offentlige rum, siger regionsformand Anders Kühnau (S) og understreger, at der stadig er brug for flere hjerteløbere. 

Akutlæge i Midtjylland Maren Tarpgaard, der kører akutlægebilen i den vestlige del af regionen med baser i Herning, Holstebro og Lemvig, fortæller, at de i flere og flere tilfælde møder hjerteløbere, når de rykker ud til hjertestop. Hun var selv skeptisk i starten, men har kun haft gode oplevelser. 

- Der er ofte gjort et godt forarbejde, før vi når frem. Hjerteløberne er gået i gang med hjertelungeredning og har hentet en hjertestarter. Nogle gange har de også nået at sætte pads på personen med hjertestop og at give stød, før vi professionelle kommer frem. Der er ikke forskningsmæssig sikker viden om effekten endnu, men det må alt andet lige gøre en forskel for patientens mulighed for at overleve, siger hun.

Hjertestarterdagen i dag, onsdag, markeres flere steder i landet med både kommunalt og af Hjerteforeningen arrangerede events. 

ibs

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev