København bygger rekorddyr skole
Kalvebod Fælled Skole stod klar i 2018 og kostede cirka 400 mio. kr.
Foto: Thomas Vilhelm/Ritzau Scanpix

København bygger rekorddyr skole

Ny skole i Ørestad bliver Danmarks til dato dyreste skolebyggeri. Pris: 900 mio. kr.
14. OKT 2019 11.01

KØBENHAVN: Der bliver sat cirka 900 mio. kr. af til at bygge og drive en ny folkeskole i Ørestad, oplyser Københavns Kommune ifølge TV 2 Lorry. Med i prisen følger også en helt ny svømmehal, idrætshal, madskole, kommunal fritidsordning og fritids- og juniorklub.

Ifølge flere politikere på Københavns Rådhus, som TV2 Lorry har talt med, er der tale om Danmarks til dato dyreste skolebyggeri. Det hænger blandt andet sammen med, at det er dyrt at købe byggegrunde i København.

Samtidig er København en af de eneste kommuner i landet, der har behov for at bygge nye skoler på grund af massiv befolkningstilvækst. Og med den generelle prisudvikling og nye krav til folkeskoler, vil det nyeste skolebyggeri i byen på den måde som regel ofte overgå den næstnyeste skole som landets dyreste, lyder forklaringen.

Skolen skal stå færdig i 2023, og til den tid kan alle borgere i Ørestad se frem til at benytte sig af skolens svømme- og idrætshal efter skoletid. Det sker for at imødekomme det stigende behov for fritidsfaciliteter.

Det er et såkaldt funktionsprogram, der sætter rammerne for, hvad nye skoler i København skal indeholde afhængig af, hvor mange spor, der skal bygges. For 900 mio. kr. får man ikke bare en ny skole, men muligheder for hele området:

- Man skal se det som en skole i sammenhæng med en svømmehal, en idrætshal og fritidsklub. Den fungerer både som skole og et sted, hvor beboerne i Ørestad kan dyrke fritidsaktiviteter. Ser man isoleret på byggeriet af skolen, er det ikke dyrere end de øvrige skoler, der bygges i København. Vi vil i højere grad forsøge at sætte funktioner sammen i København, og så løber det op og bliver mange penge, siger Sofie Seidenfaden, børne- og ungdomsordfører for Socialdemokratiet, til TV2 Lorry.

Flere nye skoler de senere år
De senere år har København fået flere nye skoler. Kalvebod Fælled Skole stod klar i 2018 og kostede cirka 400 mio. kr. Skolen i Sydhavnen kostede i 2015 200 mio. kr., Grøndalsvænget Skole blev i år ombygget, renoveret og udvidet for 188 mio. kr. og Holbergskolen blev også i år helhedsrenoveret for 82 mio. kr.

København vokser med over 1.000 børn om året, og der skal bygges op mod 10-15 nye skoler over de næste 20-25 år, oplyser ressourcedirektør i Børne- og Ungdomsforvaltningen, Nicolai Kragh Petersen, til TV2 Lorry:

- Når vi laver prognoser, sker det på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, og den udvikling der er i det givne byområde. I det her tilfælde er det Ørestad, og der bygges mange boliger. Og så kigger vi ind i, hvornår der igen opstår behov for en ny skole. Det er der ifølge vores prognoser igen omkring år 2027, hvor vi forventer at have bygget en ny skole i forbindelse med det nye kvarter ved Vejlands Allé, siger ressourcedirektøren.

- Der er i øjeblikket pres på kapaciteten i Ørestad. Det er også derfor, at vi laver tidlig opstart for eleverne i skolen på Hannemanns Allé, hvor 0. klasserne starter i andre lokaler, mens skolen bygges færdig. Det er den model, vi bruger mange steder, siger Nicolai Kragh Petersen.

esl

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev