
Det er ikke kun en kommunal tendens at involvere borgere mere og mere i de politiske beslutninger. Også det europæiske regionsudvalg ønsker større borgerinvolvering i EU, og derfor har udvalget, der i forvejen repræsenterer regioner og kommuner i EU, vedtaget en ny resolution.
Udvalget vil helt konkret indføre et nyt led i beslutningsprocessen, en slags borgerudvalg og høringer, som skal sikre, at 80.000 lokale myndigheder, 280 regioner og en lang række borgere kommer til orde.
De beder derfor kommissionen om at indføre et struktureret, permanent system for borgerhøringer og feedbackmekanismer, så lokale og regionale myndigheder får mulighed for at give sit besyv med, når EU-politikker har fået lov til at virke et stykke tid ude i medlemslandene. Det sker i kølvandet på EP19 og forud for den nye EU-kommissions mandatperiode.
- Vi bliver nødt til at gentænke den måde, EU virker, så det er tættere på borgerne. Det er derfor, vi beder om at få oprettet en permanent mekanisme for borgerdialog og en EU-baseret regering på mange niveauer, bedre lovgivning og mere nærhed, sagde regionsudvalgets præsident Karl-Heinz Lambertz under en af udvalgets seks årlige plenarforsamlinger i Bruxelles.
Han mener, at det vil styrke tilliden i EU. Vejen til mere borgerinvolvering i EU går altså (også) gennem danske regioner.
- Der er et behov for at ændre måden, vi prioriterer EU politik, og det gør vi ved at øge regioners involvering i beslutningstagningen, tilsluttede første næstformand, finnen Markku Markkula, sig. Han understregede, at det i høj grad er regioner, der for eksempel skal arbejde for at føre miljøpolitikker ud i livet og for at sikre klimaneutralitet inden 2050.
- En resolution er en udtalelse, som udvalgets medlemmer vedtager.
- Den viser, hvor regionsudvalget står i forhold til ny lovgivning, og hvad de mener i forskellige sager.
- Udtalelsen sendes efterfølgende til alle EU's institutioner.
- Kommissionen skal høre regionsudvalget i den tidligste fase af lovgivningsprocessen, når det handler om politikområder, som berører kommuner og regioner.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.