Flere unge danskere ender som udsatte

Unge danskere taber konkurrencen om stadig færre ufaglærte job til indvandrere. Fagfolk taler om en ny gruppe af udsatte, der er børn af middelklassen.
7. OKT 2019 6.41

Stadig flere unge med dansk baggrund er uden job eller ikke i gang med en uddannelse i to år. Det viser en analyse, som Rockwool Fondens Forskningsenhed har foretaget. Ifølge Jyllands-Posten sammenligner analysen for første gang andelen af udsatte unge med forskellige etniske baggrunde.

I 2000 var 5,5 pct. af unge med dansk baggrund i alderen 25-29 år udsatte – i 2017 var der tale om 7,1 pct.

Unge med dansk baggrund udgør således en voksende andel af de udsatte. Tidligere var andelen af unge udsatte danskere lavere end gennemsnittet – nu er den på niveau med gennemsnittet.

Jan Rose Skaksen, forskningschef hos Rockwool Fondens Forskningsenhed, peger på flere forklaringer: For eksempel at antallet af ufaglærte job falder hurtigere end antallet af ufaglærte. Desuden er der kommet langt flere unge med udenlandsk baggrund i Danmark. I 2000 udgjorde de ti pct. af unge mellem 25 og 29 år. I 2017 var den andel steget til 24 pct.

Analysen fra Rockwool Fonden viser desuden, at de udsatte unge med henholdsvis dansk og udenlandsk baggrund konkurrerer om de samme typer af ufaglærte job som omsorgsarbejde i sundhedssektoren. De udsatte unge danskere kan derfor, ifølge Jan Rose Skaksen, stå over for en mere intens konkurrence med indvandrere om job.

- Og så er der øget konkurrence om den her type job fra ikkevestlige indvandrere og østeuropæere, som heller ikke har så mange kompetencer, siger Jan Rose Skaksen til Ritzau.

Tidligere har Rockwool Fondens analyser vist, at udsatte unge hvert år koster samfundet mellem 12 og 15 mia. kr.

- Der er altså gode grunde til at forsøge tidligt at finde disse unge og igennem en indsats forsøge at sluse dem ind på arbejdsmarkedet, siger Jan Rose Skaksen til Jyllands-Posten.

Flere eksperter og fagfolk fortæller, at der er kommet nye grupper af udsatte unge de seneste år.

ibs

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt