Lejekontrakt uden boligforbehold giver hovedbrud på Esbjerg Havn

13 år efter at 100-årig lejekontrakt blev underskrevet, viser et standardforbehold mod boliger sig at være overstreget. Overrasket Esbjerg Byråd vil realitetsbehandle boligprojekt.
29. SEP 2019 11.48

ESBJERG: En lejekontrakt fra 2006 har nu 13 år efter vist sig at have et problematisk indhold, eller snarere ikke-indhold, idet en standardsætning om forbud mod boliger på Esbjergs kommunale selvstyrehavn er streget ud. Til stor overraskelse for Esbjerg Byråd, der ikke kendte til det manglende forbehold, skriver JydskeVestkysten.

Modstanden mod boliger på Esbjerg Havn har ellers været grundfæstet i årevis og skyldes blandt andet ønsket om undgå mulige miljøkonflikter ved simpelthen at holde bolig- og erhvervsområder adskilt. Der er da også uenighed om hvordan udeladelsen af den afgørende tekst i lejekontrakten er opstået, og hvem der har kendt til den hvornår.

Skønt 13 år gammel er lejekontrakten med 100 års løbetid en realitet 87 år endnu, og indehaveren af den, ejendomsudvikler Bjarne Pedersen, ønsker nu at udnytte den til boligbyggeri. Det var først i den forbindelse, det manglende forbehold i lejekontrakten kom for en dag, men da dets eksistens/ikke-eksistens nu er konstateret, vil kommunen sagsbehandle hans projekt.

- Vi handler ikke på følelser, men behandler anmodningen professionelt og undersøger, om det kan lade sig gøre eller ej, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) til avisen.

Foruden det konkrete boligprojekt kan den famøse kontrakt også få betydning for andre investeringer på havnen, lyder det fra havnens øvrige erhvervslejere, hvoraf ingen andre har kontrakter uden boligforbud. De frygter netop muligheden for miljøkonflikter ved ikke at holde bolig- og erhvervsområder adskilt, og mener at en opblødning på dette punkt kan bringe fremtidige erhvervsmæssige investeringer på havnen i fare.

Bekymringerne har nu fået Esbjerg Havn til at indkalde til stormøde for at 'drøfte og inddrage havnens virksomheder i den proces, som kommer', siger havnedirektør Dennis Jul Pedersen, der først er kommet til havnen i år og altså længe efter den usædvanlige lejekontrakts tilblivelse. Han 'har fuld forståelse for, at man med de bekymrede briller på frygter, at boliger kan indskrænke ens nuværende og fremtidige virksomhed', men finder det også 'synd at afvise boliger uden at have undersøgt en række forhold faktuelt', siger han til JydskeVestkysten.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen har 'endnu ikke forholdt mig til for eller imod', siger han til avisen, men 'vi behandler alle projektmagere anstændigt og ordentligt og afviser ikke noget på baggrund af et princip'.

mk

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev