Danfoss-forurening rammer planer om nyt feriecenter på Als

Det er muligt - og dyrt - at rense op efter Danfoss' giftige efterladenskaber.
12. SEP 2019 14.08

SØNDERBORG: Forureningen med vinylklorid på Himmark Strand på Als bør ryddes op, inden et nyt feriecenter i det samme område åbner. Det siger formanden for teknik- og miljøudvalget i Sønderborg, Aase Nyegaard (Fælleslisten).

- Jeg ser gerne, at vi får fjernet kilden til forureningen så hurtigt som muligt og helst inden, centret står klart. Vi kan ikke have, at gæster bliver mødt af et skilt, hvor der står 'Badning forbudt', siger hun.

Det er fund af det kræftfremkaldende stof vinylklorid i havbunden, der har ført til et badeforbud på en 600 meter lang strækning. Forureningen stammer fra 1950'erne og 1960'erne, da virksomheden Danfoss deponerede affald på en losseplads ved stranden. Nyheden om, at forureningen er værre end hidtil antaget, overrasker udvalgsformanden.

- Vi har været til flere møder om det her, men jeg er nok overrasket over, at der er tale om så alvorlige fund, siger Aase Nyegaard.

Det nye feriecenter til 1,3 mia. kr. skal blandt andet huse 500 feriehuse, et vandland og et strandområde med promenade og havbad. Knap halvdelen af pengene kommer fra ejerfonden bag Danfoss, Bitten & Mads Clausens Fond samt virksomheden Linak.

Det har tidligere været meldt ud, at centret skal stå klart i 2022. Det lægger et vist pres på parterne om, at der snart skal ske noget.

- Det kan betyde, at centret bliver lidt forsinket. Men omvendt er alle parter enige - Sønderborg Kommune, Region Syddanmark og Danfoss - om, at vi vil gøre vores yderste for at få det løst, siger Aase Nyegaard.

Hvad det vil koste at rydde op, tør hun ikke gætte på. Men det er ikke en opgave, der alene bør ligge hos kommunen, påpeger hun og argumenterer for, at staten bør være behjælpelig.

Geolog: Havmiljøet kan nemt blive rent igen
Det er nemt at gøre noget ved giftforureningen, men det kan være en bekostelig affære. Sådan lyder vurderingen fra Walter Brüsch, geolog og seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening.

- Det er en sag, man bør gøre noget ved. Den er meget enkel, og man kan sagtens sikre sig, at havmiljøet bliver rent i det her område igen. Det er ganske enkelt at lave en afværgeforanstaltning nede ved stranden. Man skal sætte nogle boringer ned i det lag, hvor det forurenede vand kommer fra, pumpe det op, og så skal man rense det, siger Walter Brüsch.

Boringerne skal ifølge Brüsch køre konstant, så der ikke kommer forurenet vand op via havstrømmen. 

- Og det er selvfølgelig ikke billigt. Det er dyrt, siger han.

Ritzau

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev