Sorø Byråd var i sin gode ret til at afslå orlov til FV19-valgkamp
Foto: Socialdemokratiet

Sorø Byråd var i sin gode ret til at afslå orlov til FV19-valgkamp

Ankestyrelsen holder med Sorø Byråd i klage fra byrådsmedlem og folketingskandidat Anne Madsen (S).

SORØ: Selvom andre byråd bevilgede orlov til byrådsmedlemmer, der kandiderede til Folketinget og ville koncentrere sig om at føre valgkamp til FV19, var det i orden og efter reglerne at et flertal i Sorø Byråd afslog orlov til byrådsmedlem Anne Madsen (S), har Ankestyrelsen afgjort.

Nej'et blev givet på et byrådsmøde i marts, hvor flertallet ikke mente, at valgkamp til en anden politisk post falder ind under 'eller lignende' blandt de forhold, der kan begrunde en orlov. Nemlig 'helbredstilstand, graviditet, barsel eller adoption, varetagelse af andet offentlig hverv, forretning eller lignende'.

Nej-flertallet bestod af borgmesterpartiet De Konservative samt Dansk Folkeparti, Venstre og Alternativet, i alt 14 stemmer. Mindretallet på ni udgjordes af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, De Radikale samt løsgænger Anita Skjoldager (eks-S). Alternativet er ellers medlem af samme valggruppe som mindretallet, men valgte altså at stemme imod orloven.

Udfaldet af afstemningen kommenterede Anne Madsen ifølge sn.dk med, at 'der er et flertal i byrådet med mange små mænd med lav horisont', og hun klagede til Ankestyrelsen over afslaget på orlov. Nu, efter Ankestyrelsens svar, mener hun ifølge mediet det samme, mens borgmester Gert Jørgensen (K) konstaterer, at 'selv små mænd' kan have ret og handle i overensstemmelse med reglerne.

Ankestyrelsen lægger i sin afgørelse vægt på omfanget af de valgkampsopgaver, Anne Madsen havde angivet ved sin orlovsansøgning. Omfanget viste sig senere langt større, og Anne Madsen kalder i dag sig selv 'for naiv', men ud fra det oplyste på tidspunktet for byrådets afgørelse har 'byrådet ikke (...) overskredet grænserne for sit lovlige skøn', vurderer Ankestyrelsen.

Anne Madsen fik ved FV19 i alt 2.735 personlige stemmer i Sjællands Storkreds, der gav Socialdemokratiet syv kredsmandater og et tillægsmandat. Anne Madsens stemmetal rakte til en plads som tredjesuppleant.

 

Se Ankestyrelsens afgørelse og referatet af det byrådsmøde, hvor orloven blev afslået.

 

Se flere stillinger
Nyhedsbrev