
Det er altid pudsigt, når valgtrommerne høres i det fjerne af alle undtagen den formand, de spiller for. Ikke desto mindre virkede det til at være situationen, da Lars Løkke Rasmussen indtog talerstolen på valgnatten i juni.
I stedet for at sige tak for dansen til VU og det politiske bagland, rakte han hånden ud en sidste gang til Mette Frederiksen (S) og foreslog, at de sammen dannede en regering – med ham som statsminister naturligvis. Han skulle ingen steder, og Lars Løkkes nærmest overnaturlige evne til at blive siddende på toppen, selvom mange ser ham væltet, har da også fået flere til at udbryde denne sommer, at 'han da også er det menneske i verden med mest lim på røven'.
Derefter kom sommeren, hvor der blev drukket kolde øl i kuglestøberiet.
Og 5. august skulle første kugle affyres: Kristian Jensen - der jo altså er næstformand i Venstre - giver på dagen det interview til Berlingske, hvor han meddeler, at han er dybt uenig med sin formand, og at tanken om en regering med Socialdemokratiet og Venstre bør droppes. Med det samme.
Senere på dagen står Lars Løkke Rasmussen frem til interview efter et gruppemøde på Christianborg. Her slår han fast, at han mener, Venstres ambition stadig er et bredt politisk samarbejde. Han siger, at 'de meldinger, Venstre gav i valgkampen, selvfølgelig er nogle, vi vedstår os'.
Tre dage senere, torsdag 8. august, brager interviewet igennem nyhedsmuren. Nyhedsheste, der har været på græs en hel sommer lugter savsmuld. Hele mediegangen på Christiansborg er netop vendt tilbage så sommerferie, og nu er der sørme også noget at skrive om: splittelse i Venstre.
Den med golfvognen
Dagen efter, 9. august, løber rygterne hurtigere, end Løkke i skoven ved Marienborg. Går han af? Og hvem af dem i så fald? Er han banket på plads? Og hvem af dem i så fald? Partiets nestor Claus Hjort Frederiksen skyder endnu en kugle afsted, da han meddeler, at Kristian Jensen bør gå af som næstformand, men udadtil får partiets indpisker modstand af både Jensen og Løkke, som offentligt slår fast, at det delte formandskab i Venstre står fast. Begge vil stille op til genvalg på deres respektive poster på partiets landsmøde til november, siger de.
9. august er også dagen, hvor flere gjorde sig lystige over, at Lars Løkke Rasmussen, Kristian Jensen og Jakob Ellemann-Jensen ankom til pressemøde på en golfvogn på Kragerup Gods. Den slags omtale er svært at købe for penge.
Lørdag den 10. august virker det til, at der er blevet sovet ud oven på et heftigt gruppemøde. For først 11. august er der gang i maskineriet igen. Claus Hjort Frederiksen skriver da på Facebook, at det delte formandskab er fortid.
Det er Kristian Jensen bare ikke enig i, siger han til TV Midtvest 12. august. Han slår fast, at formandskabet er uændret.
Den med de fire medlemmer
Kuglerne, der blev støbt under julisolen, må have ramt et eller andet, for 15. august skriver Claus Hjort Frederiksen på Facebook, at der ikke længere er behov for ændringer i Venstres ledelse. Det er han kommet frem til efter et møde i Venstres forretningsudvalg, hvor emnet blev drøftet. Og på den måde kunne det se ud til, at der var kommet ro på drengen, der ellers i en uge har forsøgt at smide næstformanden ind under bussen.
Lars Løkke Rasmussen forsøger også at få ro på settet og sender blandt andet en mail til partimedlemmerne. Her skriver han, at den uge, partiet har været igennem, ikke har været god for partiet.
'Det skal vi nu have lagt bag os,' slutter han.
De følgende dage giver Lars Løkke en række interviews, hvor han gør sit for at få kaosset til at lægge sig. Han påtager sig noget af skylden for uroen og henviser til en 15 år gammel konflikt om, hvem der skulle være næst i rækken efter Anders Fogh.
Men lige lidt hjælper det. For 20. august står fire medlemmer af Venstre frem med navn i Jyllands-Posten og kræver Løkke afsat som formand og Kristian Jensen afsat som næstformand.
Bent Jørgensen, byrådsmedlem for Venstre i Roskilde Kommune, og Kåre Ghisler Fuglsbjerg, næstformand for Venstre Roskilde Midt, skriver en kronik om det. Svend Møller Sørensen, medlem af Venstres hovedbestyrelse og kommuneforeningsformand i Skanderborg, og Mette Marie Thomsen, kommuneforeningsformand i Holstebro og ligeledes medlem af hovedbestyrelsen, er også citeret i avisen.
Den med landsmødet
Og så skal slangerne ud af busken, må Lars Løkke have tænkt, for 25. august annoncerer han i en video på Facebook, at han vil fortsætte som formand for Venstre, og at han ønsker videre at fremrykke partiets landsmøde, så det afholdes inden Folketingets åbning i oktober.
Ingen har nemlig endnu meldt et kandidatur, og det giver Lars Løkke mulighed for at konstatere over for medlemmerne, at med ham ved roret, ved de, hvad de får. Uden ham ved roret, ved de ikke engang, hvem de kan få som formand i stedet for ham.
Men den risiko tør Venstre i Region Midtjylland, folketingsmedlemmerne Preben Bang Henriksen og Carsten Kissmeyer samt enkelte borgmestre, godt at løbe. 27. august opfordrer de offentligt Løkke og Kristian Jensen til at trække sig. Det gælder også Venstres magtfulde regionsformand i Hvide Sande, Jens Nicolai Vejlgaard.
Flere peger på Jakob Ellemann-Jensen som en oplagt kandidat til posten som formand. Det spørger journalisterne selvfølgelig også Jakob Ellemann-Jensen, om han er, da han onsdag 28. august går til gruppemøde på Christiansborg. Her konstaterer han som eneste kommentar, at 'cirkushesten optræder ikke i dag'.
To dage senere holder forretningsudvalget i Venstre møde til et godt stykke ud på natten, hvorefter de suspenderer mødet og genoptager det lørdag formiddag.
Og lørdag 31. august trækker både Løkke og Kristian Jensen sig altså fra deres poster som henholdsvis formand og næstformand. Jensen afslørede samtidig over for pressen, at han tilbød at trække sig som næstformand, hvis også Løkke trak sig som formand.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.