38 danske brandfolk flyver til Grønland i et af Forsvarets Hercules-fly. Her skal de hjælpe det lokale beredskab med at bekæmpe en naturbrand, der har brændt siden starten af juli, og som bliver ved med at ulme under jorden i det tørvefyldte område mellem Sisimiut og Kangerlussuaq i Vestgrønland.
Den danske håndsrækning kommer, efter at den grønlandske regering i weekenden så sig nødsaget til at bede om den.
Og når Grønland kalder, er Danmark klar, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S).
- Jeg mener, at det er vigtigt, at vi kan hjælpe og understøtte Grønland, når de beder om vores hjælp. Vi har et helt særligt bånd i rigsfællesskabet, og derfor er det også klart, at jeg er ekstra lydhør, når anmodningen om hjælp kommer fra Grønland, siger hun.
Ifølge chefen for Internationalt Beredskab i Beredskabsstyrelsen, Jens Oddershede, vil det danske bidrag bestå af 16 værnepligtige, otte frivillige og 14 af Beredskabsstyrelsens fastansatte folk.
- Deres opgave bliver især at få etableret en standsningslinje, så vi kan få inddæmmet branden og undgå, at den spreder sig yderligere, siger han.
Hvis ikke branden inddæmmes, vil den kunne overvintre og brænde i måneds- eller årevis med alvorlige konsekvenser for mennesker, natur og dyreliv.
14 dage til tre mio. kr.
Beredskabsstyrelsen har afsat op til tre mio. kr. til missionen, der ventes at vare i alt 14 dage. Den store naturbrand brød ud nær Sisimiut den 8. juli. Ifølge det grønlandske politi var det en rygeovn, der oprindeligt var årsag til flammerne.
Lokale brandfolk og frivillige har flere gange slået ilden ned, men gløder i tørvene får i kombination med kraftige vinde igen og igen ilden til at blusse op. Senest blev to hytter natten til mandag opslugt af flammer i et område nordøst for Sisimiut, før det lokale beredskab kunne nå at reagere.
De danske brandfolk flyver til Grønland i dag tirsdag.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.