dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Miljøtjek er obligatorisk ved ombygning eller nedrivning

Miljøstyrelsen slår fast: Bygninger skal altid gennemgås for miljøfarlige stoffer, før de renoveres eller rives ned.

Når bygninger skal rives ned eller renoveres, skal bygherren altid starte med at gennemgå bygningen for problematiske stoffer i de gamle byggematerialer, som skal fjernes. Det gælder uanset typen af bygning, og hvornår den er fra. Det slås fast i Vejledning om håndtering af bygge- og anlægsaffald, som Miljøstyrelsen udgav i slutningen af 2018, oplyser VCØB, Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet. 

- Det er nyt, at Miljøstyrelsen slår fast med syvtommersøm, at der altid skal laves en bygningsgennemgang. Hidtil har man primært fokuseret på bygninger opført eller renoveret i perioden 1950 til 1977. Ifølge vejledningen er det ikke en ny regel, at det gælder alle bygninger, men noget som kan udledes indirekte af affaldsbekendtgørelsens regler for anmeldelse, sortering og håndtering af byggeaffald, siger Anke Oberender, leder af VCØB.

Stoffer der belaster arbejdsmiljø, miljø og indeklima
Det er en meget vigtig regel, fordi der i gamle byggematerialer kan være mange forskellige problematiske stoffer - fx PCB, asbest, bly, cadmium og chlorparaffiner. De har stor betydning for arbejdsmiljøet, og for hvordan man skal håndtere byggeaffaldet - og ved renovering også for det fremtidige indeklima i bygningen.

- Har man styr på potentielle miljø- og sundhedsskadelige stoffer fra start, er det en fordel på lang sigt for alle involverede parter i processen - dels forebygger man miljø- og sundhedsmæssige risici, dels undgår man risiko for senere forsinkelser, ekstraregninger og usikkerheder i projektet på grund af, at eventuelle problematiske stoffer opdages for sent, siger Anke Oberender.

I praksis kræver det særligt i større projekter hjælp fra en rådgiver, der på vegne af bygherren sikrer, at der bliver foretaget de eventuelt nødvendige miljøundersøgelser med prøvetagning, analyser og en kortlægningsrapport. I mindre projekter kan det også være entreprenøren eller håndværkeren, der står for det.

Det er også bygherrens ansvar at sikre, at byggeaffaldet anmeldes til kommunen, senest 14 dage før projektet skal starte. Det gælder alle renoverings- eller nedrivningsprojekter, der omfatter et areal på mere end ti kvadratmeter - eller hvor der bliver en affaldsmængde på over en ton. Det vil sige stort set alle projekter undtagen de helt små.

MG

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/miljtjek-er-obligatorisk-ved-ombygning-eller-nedrivning

GDPR