Kristendemokraterne slået tilbage til start med vælgererklæringer

Partierne Klaus Riskær Pedersen og Stram Kurs har stadig gyldighedstid tilbage af deres opstillingsberettigelser.
17. JUN 2019 15.15
TEMA: FV19

Efter at have været opstillingsberettiget til Folketingsvalg siden 18. oktober 2017, er Kristendemokraterne fra og med dagen efter FV19 slået tilbage til start og skal indsamle vælgererklæringer forfra for at kunne stille op til næste folketingsvalg.

Vælgererklæringerne skal afgives på en dertil indrettet hjemmeside, men Kristendemokraterne er endnu ikke blandt de 87 partier, som det bagvedliggende it-system er sat op til at kunne håndtere. Men det kommer snarest, oplyser Kristendemokraterne på deres hjemmeside, hvor man allerede nu kan skrive sig op til at blive kontaktet, når det er muligt at afgive en vælgererklæring for partiet.

I den nye runde skal der 20.182 godkendte vælgererklæringer til for at blive opstillingsberettiget. Det er 73 flere end før FV19, og det skyldes at der trods lidt lavere stemmeprocent var flere stemmeberettigede denne gang og derfor også flere gyldige stemmer end ved FV15. Det krævede antal svarer til det antal stemmer, der er til hvert mandat, når de gyldige stemmer fra seneste folketingsvalg divideres med de 175 mandater, der er valgt i Danmark eksklusiv Færøerne og Grønland.

Når et parti godkendes som opstillingsberettiget, gælder godkendelsen frem til næste folketingsvalg, men i mindst 18 måneder. Da Kristendemokraterne var færdige med deres indsamling af vælgererklæringer i god tid, var de 18 måneder for længst passeret ved valgdagen, og partiet må starte forfra.

Også under indsamlingen gælder en 18 måneders frist. Hvis partiet ikke når det krævede antal inden 18 måneder, forældes de ældste vælgererklæringer løbende, så der efter det tidspunkt skal indsamles flere, end der forældes, for at opretholde muligheden for at blive opstillingsberettiget.

For de to senest tilkomne opstillingsberettigede partier, Klaus Riskær Pedersen og Stram Kurs, kom godkendelserne så tæt på valgdagen, at der stadig er gyldighedstid til overs, henholdsvis til 18. august og 27. oktober næste år, oplyser Indenrigsministeriet.

 

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev