Praktiserende læge skaber røre med 'premium'-tilbud til hjemmebesøg

'Tovlig' siger sundhedsminister om privatbetalt lægeydelse. Uproblematisk mener Region Syddanmarks praksischef.
5. MAR 2019 12.00

SYDDANMARK: En nystartet praktiserende læge i Christianfeld har skabt røre i sundhedsdebatten ved at tilbyde en Premium-ordning, hvor man formedelst et flat-rate abonnement på 799 kr. om året kan få en læge til at komme hjem til en selv i stedet for at opsøge ham i konsultationen.

Flere sundhedspolitikere har reageret på tiltaget, der er en nyskabelse i praksis-sammenhæng. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil ikke på stående fod forholde sig til, om ordningen er lovlig eller ulovlig, og helgarderer i stedet ved at kalde den en 'tovlig' måde at bruge ressourcerne på.

Fra et markedsføringsmæssigt synspunkt har lægen Hung Le udklækket et guldæg, efter han overtog en praksis ved årsskiftet. Hans patienttilbud har vakt opsigt langt ud over hans naturlige praksisområde, selv om det bortset fra 'Premium'-betegnelsen ikke rummer afgørende nyt forhold til andre eksisterende ordninger. Det gør heller ikke de sundhedspolitiske markeringer om A- og B-hold.

Det er en diskussion, der for alvor begyndte for 30 år siden med oprettelsen af privathospitalet Mermaid Clinic i Ebeltoft, der markerede et gennembrud for privat betalte sundhedsydelser, ikke kun i form af privathospitaler men også som fx private vagtlægeordninger, som daværende kulturminister Brian Mikkelsen (K) gjorde berømte i 2006, da han efter at være ordineret en kodimagnyl af den offentlige vagtlæge i stedet gik til en privat, blev indlagt, fik en ny hjerteklap og først blev udskrevet efter seks uger. Det kostede ham 1.600 kr. i engangsbetaling, det dobbelte af den årlige Premium-betaling i Christiansfeld.

'Vær venligst opmærksom på, at konceptet er fuldt lovligt og i vores bedste overbevisning også i overensstemmelse med overenskomsten mellem Praktiserende Lægers Organisation og Regionerne', hedder det afværgende på lægens hjemmeside.

I en kommentar til et Facebook-opslag fra JydskeVestkysten, uddyber han, at 'ingen kommer før andre - kun de akut syge. Jeg forskelsbehandler ingen. Det man betaler for er med andre ord: kun HVOR vi mødes. Ikke hvornår.'

Samme vurdering anlægger praksischef Frank Ingemann Jensen fra Region Syddanmark, der i JydskeVestkysten kalder Hung Les Premium-ordning 'uproblematisk, men lidt spøjs'. Til samme avis siger læge Hung Le samstemmende, at der ikke bliver problemer med at holde de offentligt og de privat betalte ydelser adskilte.

- I min praksis har jeg allerede flere andre opgaver end dem, der har med aftalen med det offentlige at gøre. Det er for eksempel attester til kørekort eller rejsevaccinationer. Så jeg oplever i forvejen, at andre opgaver fylder op i arbejdsugen, siger Hung Le med tilføjelsen: 'Sådan er det hos alle praktiserende læger. Man skal skille opgaverne ad.'

Diverse politiske spørgsmål i anledning af Premium-ordningen ventes rejst i Region Syddanmarks samarbejdsudvalg om almen praksis, som sundhedsminister Ellen Trane Nørby har henvist til hvad angår formalia.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev